Данас је свети Андрија Првозвани – заштитник Романових и слава породице Карађорђевић

mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-sveti-andreja-prvozvani2-900x556
Facebook

Српска православна црква данас прославља Светог Андрију, првог следбеника Христовог, који је страдао на крсту због оданости новозаветној вери.Први апостол Христов, Свети Андрија, рођен је у граду Висаиде. Отац му је био Јеврејин Јоне, а брат апостол Петар. По занимању је био рибар, али онога тренутка када је угледао Исуса Христа одбацио је своје мреже и напустио је дотадашњег учитеља Светог Јована Претечу и кренуо је за Христом као његов први апостол, због чега је и назван Првозвани. Са собом је повео и свог брата Симеона, који је по добијању хришћанске вере, узео име Петар.Свети Андрија је био апостол Цариграда и Русије, патрон руског царства и дома Романових. Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу. Ту је и страдао, разапет на косом крсту, док је проповедао хришћанство окупљеном народу и молио се Богу све до смрти.

Делови његових моштију налазе се у Цариграду, Риму, Москви и Грчкој. Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако су и његове чудотворне мошти многима помогле. По крсту на којем је разапет, и данас се коси крст зове Андријин.

Слави се као крсна слава, због божићњег поста, увек са посном трпезом, ове године сведено, уз примену епидемијских мера. Светог Андрију Првозваног као свог заштитника прославља и дом Карађорђевића.

Loading