1. децембар – Светски дан борбе против АИДС-а

Sida
Facebook

Светски дан борбе против АИДС-а (код нас: сида) обележава се 1. децембра. Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС, у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, 1985. године, до 20. новембра 2021. године у Републици Србији је регистровано 4317 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2104 особе оболеле од АИДС-а (49% свих регистрованих ХИВ позитивних особа), док је 1315 особа инфицираних ХИВ-ом умрло (1179 од АИДС-а, а 136 од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом). Град Београд је најтеже погођен ХИВ епидемијом, али и највећи број особа се тестира у Београду.

Loading