У наредна три месеца без поскупљења основних намирница

Beograd, 4. novembra 2021 - Sednica Kriznog staba. Na fotografiji: premijerka Ana Brnabic, ministri, Branko Ruzic, Zlatibor Loncar, Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojkovic. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
Facebook

Влада Србије  је  донела  одлуку да ограничи висину цена основних животних намирница: шећер кристал, брашно тип Т- 400, јестиво сунцокретово уље, свињско месо – бут и УХТ млеко (дуготрајно) са 2,8 процената млечне масти, тако да оне не прелазе ниво цена на дан 15. новембар 2021.

Ограничење цена утврђено је како би се отклониле штетне последице и спречили поремећаји на тржишту и неће се односити на снижене цене, као што су распродаје, сезонска снижења или акцијске продаје, уколико су била на снази 15. новембра, већ на редовне, односно цене пре снижења, саопштено је из владе.

Одлуком, која ће бити примењивана у трајању од 60 дана, предвиђено је да произвођачи ове производе не смеју испоручивати у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци.

За кршење наведених одредаба, предвиђене су и новчане казне у износу од 100.000 до два милиона динара, као и забрана вршења делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Министарка Татјана Матић каже да ће влада у случају потребе продужити ову меру и након истека 60 дана.

„Доношењем ове Уредбе цене поменутих производа у наредна два месеца не смеју прелазити ниво од 15. новембра ове године. Влада ће у случају потребе продужити ову меру и након истека 60 дана“, рекла је Матић.

Министарка је додала да је мера била неопходна у циљу заштите животног стандарда грађана, будући да се у структури дневне потрошње прехрамбених производа, највећи део трошкова односи управо на артикле обухваћене овом одлуком.

Уредба Владе Србије базирана је на најавама нових поскупљења основних животних намирница, као и сировина, од којих су поједине и на својим десетогодишњим максимумима.

извор : бета

Loading