Audicija za nove članove Amaterskog pozorišta u Kučevu

Facebook

Kako je Branislav Nušić branio kučevačke glumce pred Sudom za zaštitom države

U četvrtak, 06. Oktobra, u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu Kučevo, u 19  časova, biće održana Audicija za prijem članova u Amatersko pozorište.

screenshot_6

Kučevo ima dugu pozorišnu tradiciju. Kako u svojoj Monografiji Kučeva i Zvižda navodi njen autor, Milorad Nikolić, „…tek neku godinu posle završetka Prvog svetskog rata osnovaše i kučevsko diletantsko pozorište“. Glumci su bili mladi trgovci, zanatlije, učitelji i drugi činovnici. I iako je Kučevo tada bila neugledna patrijahalna palančica u planini, nikad se nije desilo da žensku ulogu  igra muškarac. Rediteljsku palicu je držao Branko Zidarić, učitelj i upravitelj škole. Nikada, u tom predratnom Kučevu, ni jedna predstava nije omanula,sve premijere su imale i reprizu, poneke i dve i sve su se održavale u hotelu „Rudnik“. Gostovalo se i po okolnim varošima, a stizalo se čak i do Žagubice.Igrana su isključivo dela domaćih pisaca,najčešće Nušić. Pozorište je imalo i svoju ličnu dramu ili, bolje rečeno, tragikomediju, na kraju koje je morao da interveniše i sam Branislav Nušić, kako glumci ne bi dopali zatvora!? Kučevsko diletantsko pozorište je od nadležnih sreskih vlasti, na čijem je čelu bio sreski načelnik Lazar Bogićevi,ć dobilo urednu dozvolu da, za Novu 1932. godinu, u hotelu „Rudnik“,  odigraju predstavu „Sumnjivo lice“.

document-page-001

Svi viđeni građani su tog 31. decembra 1931. godine bili tamo, naravno i sreski načelnik sa suprugom. Predstava je počela i kako je tekla , sve manje i manje mu se sviđala. Legenda kaže da je čašu prelila kap scena kad  sreski kapetan Jerotije  pita „A ko će da ide u srez?“ a mamurni pisar Žika kaže : „Pa mogla bi gospođa kapetanica, nje se najviše boje predsednici opština“. Tu se našla uvređena načelnica , siknula na svog muža i.. sreski načelnik više nije mogao mirno da sedi -usledio je pisak policijske pištaljke, nakon kojeg je sreski načelnik Laza  urluknuo : „U ime zakona…ja zabranjujem dalje prikazivanje ovog antidržavnog komada, od strane komunističkih elemenata“. Publika pobesne,uskoro upade i žandarmerija, u hotelu nasta rusvaj. Tu, međutim, nije bio kraj jer je  sreski načelnik Laza  napisao optužnicu zbog antidržavnog dela i predao je Sudu za zaštitu države. Svi akteri predstave, posebno oni sa državnom službom, grdno se  uplašiše. I ko zna šta bi bilo da se neko nije setio da se pismom obrate samom piscu, Branislavu Nušiću. On im je ubrzo odgovorio da se ne brinu, da će preduzeti sve što može da se optužnica odbaci, a ako je potrebno, da će sam angažovati najbolje advokate da ih brane! Ipak to nije bilo potrebno, jer je optužnica odbačena.Ni lokalni političari nisu sedeli s mirom i potegnuvši veze uspeli su  da izdejstvuju da sreski načelnik Laza dobije premeštaj. Kučevsko diletantsko pozorište je prvi put izvelo predstavu „Sumnjivo lice“ za Novu 1933. godinu.Nakon premijere usledile su  i dve reprize.Kažu da se svaka predstava završila velikim balom.

Loading