Вредни поклони школи „Милутин Миланковић“ Раброво

1633515932066
Facebook

Основна школа „Милутин Миланковић“ Раброво добила је веома вредан поклон од Удружења Милутин Миланковић у виду портрета Петра Петровића Његоша, као и бисте и скулптуре од гипса са ликом Милутина Миланковића, нашег великог научника, али и узвишеног ствараоца чији пут кроз васиону и векове стреми много даље од одредишта научне мисли.

Милутин Миланковић је веома цењен у светским оквирима, а њему у част, једном кратеру на тамној страни Месеца дато је његово име. Ово је званично усвојено на конгресу Међународне астрономске уније 1970. године у Брајтону (Енглеска). Иста та организација је у Сиднеју (Аустралија), 1973. године, донела одлуку да се и на Марсу једном кратеру да име Миланковић.

Једно небеско тело, планетоид, којег су открили српски астрономи, носи име 1605 Миланковић. Налази се у астероидном појасу и можда баш тамо обитава Милутинова душа.

Европско геофизичко друштво установило је медаљу „Милутин Миланковић” 1993. године. Она се додељује научницима за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе. Од 2003. године, ову медаљу додељује Европска унија за геонауке.

Његов лик и дело биће светионик који ће осветљавати пут знања ученицима, и биће извор снаге када посустану на том путовању, које је дуго и на моменте мучно.

Loading