Данас је свети Јевстатије: заштитник лова и ловаца

Sveti-Evstatije-678x381
Facebook

Српска православна црква 20. септембра по јулијанском а 03. октобра по грегорјанском календару обележава  светог Јевстатија који је традиционална заштитник лова и ловаца па . многа ловачка удружења славе овог свеца као своју крсну славу.

У животопису Св. Јевстатија, налазимо да се у младости звао Плакида, и да је живио у Риму од 70 до 120 године после Христовог рођења.

Био је страствени ловац и војсковођа у време цара Тита и Трајана. Легенда каже да, полазећи једном у лов на хришћански празник Велики петак наиђе у шуми на јелена. Божијом помисли појави се светао крст међу роговима јелена и дође му глас Господњи позивом да оде хришћанском свештенику и да се покрсти.

Плакида послуша, оде и покрсти се заједно са женом и два сина. На крштењу доби име Јевстатије. Након тога вратио се поново у шуму на исто место где му се појавио јелен и клекнувши заблагодари Богу сто га је привео Христовој истини. У тај час поново је чуо тајанствен глас који му прорече његово страдање. Одмах затим Јевстатије тајно напусти Рим са својом породицом и премести се у Египат, где је провео прерушен у затишју, петнаест година.

Међутим, пред крај владавине цара Трајана, нападоше Варвари Римско царство и цар пошаље два официра по читавој држави да потраже војсковођу Плакиду. Божијом помоћи га пронађе у Египту и доведе у Рим. У међувремену цар Трајан је умро, а на престо царства је дошао Андријан. Када позва цар војводу Плакиду да принесе жртву он рече да је Хришћанин и цар га одмах стави на муке и кад му звери не учинише ништа, цар га заједно са женом и синовима баци у тело усијаног металног вола. Трећег дана извадише његово тело мртво, а од жара неповређено и сахранише га.

Већ у трећем веку по Христовом рођењу, хришћански ловци почели су славити светог Јевстатија, као великомученика и заштитника лова по свим областима Римског царства и тако до дана данашњег.

ИЗВОР : Ловачки савез Републике Српске

 

Loading