Колика повећања могу да очекују запослени у јавном сектору 2022. године?

novac
Facebook

Иако буџет за 2022. још није скројен, ако је судити по најави председника Србије, Александра Вучића, добри параметри привредног раста у другом, али и најаве да се тај тренд наставио и у трећем тромесечју, створили су услове за повећање зарада у јавном сектору од седам до девет одсто.Колико ће свако добити од укупно 500.000 запоселних у јавном сектору, знаће се у новембру када ће се донети и коначана одлука о повећању плата по секторима. Оно што се сада зна, јесте да неће бити линеарног раста већ дифиренцираног повећања, што значи да ће поједини сегменти, попут здравства али и безбедносних структура, у овој прерасподели добити више од осталих. То практично значи да би њихово увећање могло да буде и дупло веће од 4,5 посто, колико је пројекцијом Фискалне стратегије за наредну годину било предвиђено.
– Оно што је за сада готово извесно, то је да ће здравствени радници али и они из безбедносних структура имати највећи проценат увећања зарада. Што се тиче републичке и локалне администрације она ће највероватније добити најмањи проценат увећања – наводи наш саговорник и додаје:

-Заузет је став да повећање плата неће ићи линерано. Дакле, иако је председник најавио у ком распону ће ићи увећање зарада, још није дефинисано колико ће оно бити по секторима. Тачне процене ће бити завршене крајем октобра или почетком новембра и као такве унете у буџет Републике Србије за наредну години – каже извор БЛИЦ-а.

извор БЛИЦ

Loading