Krenuo program za mlade poljoprivrednike – podsticaji do 1,2 miliona

Тов-јунади-1-500x330
Facebook

Pare za biljnu i stočarsku proizvodnju, preradu mleka, voća i povrća na gazdinstvima mladih do 40 godina.

Služba za poljoprivredu opštinske uprave Kučevo obaveštava sve zainteresovane da je 27. marta 2017. godine stupio na snagu nov program subvencionisanja mladih poljoprivrednika . Po ovom dokumentu na podsticaje mogu da računaju punoletni mladi poljoprivrednici – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva i mladi preduzetnici koji na dan podnošenja prijave na konkurs imaju navršenih 18, a najviše 40 godina. Oni koji ispune uslove, od države će dobiti do 1.200.000 dinara.

Kako se navodi, podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine davaće novac za podršku investicijama za razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda za tržište na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika. Takođe, za podršku investicijama za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika.

Prednost prilikom rangiranja podnetih prijava će imati investicije koje se odnose na pripremu za prodaju ili preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda u svrhu ostvarivanja dodatne vrednosti poljoprivrednih proizvoda, posebno ako dolaze iz nerazvijenih područja sa otežanim uslovima za bavljenje poljoprivredom. Takođe, u povlašćenom položaju su mlade poljoprivrednice, kao i oni koji imaju odgovarajuće obrazovanje iz oblasti poljoprivrede, ili čija preduzeća posluju sa pozitivnim bilansom.

Najpre zainteresovani treba da se jave na konkurs, koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu. Podnosi se samo jednu prijavu za korišćenje podsticaja u kalendarskoj godini, za jednu ili više investicija.

Uz Zahtev za odobravanje prava na podsticaje podnosilac zahteva, pored ostalog dostavlja predračun za nabavku investicija ne stariji od 30 dana i izjavu dobavljača da može isporučiti predmet investicije u roku od šest meseci od dana izdavanja predračuna. Uprava za agrarna plaćanja potom će razmatriti prijave na konkurs i utvrditi ispunjenost uslova za dodelu podsticaja kao i rang listu podnosilaca prijava na konkurs.

Za dalje informacije možete se informisati na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

U prilogu možete preuzeti pravilnik.

Izvor Agro Smart

Saradnik na prilogu : Katarina Delić, dipl. inž. poljoprivrede

 

Loading