Кризни штаб донео одлуку о почетку школске године

IMG_0339
Facebook

На данашњој седници  Кризног штаба  разматрана је  тренутна епидемиолошка ситуација, почетак школске године, као и повећање степена вакцинације.Министар Ружић је на почетку конференције истакао да је образовање наше деце један од највећих приоритета. Он је истакао да се струка мора послушати јер је борба против Ковида 19 у овом тренутку проритетна.

Министар је рекао да су раније избегавали да преурањено износе планове, већ је циљ био да се донесе сигурна информација о школовању деце.

– Оно што јесте било битно да комуницирамо је да настава крене редовно, да се ђаци не деле у групе и да часови трају 45 минута. То не значи да је претходне године то рађено лоше, и ми дугујемо велику захвалност свим образовним радницима – рекао је министар.Ружић додаје да је институт Батут израдио тај план, и да ће тим пратити и координисати стање у школама, и да ће на недељном нивоу доносити одлуке у свакој самоуправи о томе како ће се одвијати настава.

– Школа ће почети 1. септембра, часови ће трајати 45 минута. Постоје три модела. Први модел подразумева да се часови одвијају нормално. Деца носе маску само када разговарају, вакцинисани професори не носе маску док не приђу ђацима на метар и по растојања. Други модел је комбиновани, где би један дан радили онлајн наставу, а други у школи. Трећи модел је резервисан за најугроженије средине. За те школе спремљена је онлајн настава за средње школе, комбинована за основне. Часови би било 30 минута, и ђаци би били подељени у групе – рекао је министар.

Он каже да су препоруке за предшколске установе дате још у јулу, и да их се сви придржавају.

– Када дође до заражавања, ако се неко дете разболи у групи или одељењу, сва деца од тада носе маске, заражено дете иде у карантин. Ако има двоје заражених, или више, сва деца десет дана имају онлајн наставу – истиче Ружић.

Министар каже да је вакцинација цивилизацијска тековина, и апелује на све просветне раднике и грађане да се вакцинишу, како бисмо сачували животе и показали одговорност према ближњима.

ИЗВОР : ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

ФОТО ТАНЈУГ/Сава Радовановић

Loading