Ивануша : ситуација у Србији озбиљна, Ђерлек : грађани не могу да погреше у одабиру треће дозе вакцине

DSCN1081
Facebook

Како је то у свом гостовању  на  Радио-телевизији Србије (РТС) изјавио директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша,  данас да је епидемиолошка ситуација у Србији јако озбиљна,  као и да су „бројеви високи и да брзо расту“. Он је потенцирао да је од изузетне важности вакцинисати се против корона вируса због брзог ширења делта соја вируса.

“Можемо очекивати следеће недеље и 3.000 оболелих, а онда и да тај број порасте. (…) Ситуација ће се још погоршати и видећемо слике које смо гледали за време првог и другог таласа. Повећаваће се број оболелих, хоспитализованих и умрлих, то смо видели у другим државама”, казао је Ивануша. Када се ради о процесу имунизације, по њему се ова активност у Србији  спроводи добро, али и да, иако је релативно доста  вакцинисаних градјана старијих од 60 година, тај број није довољан.

“Да је број 90 одсто, ја бих мирније спавао. Делта сој је веома заразан и људи који нису примили бар прву дозу вакцине вероватно ће оболети”, појаснио је Ивануиша.

Када се ради о трећој дози вакцине , државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да грађани  не могу погрешити ако  приме било коју од вакцина регистрованих у Србији. „Има старијих пацијената који су примили вакцину ‘Синофарм’ и нису добили неки очекивани резултат. Они треба да се посаветују са доктором да ли је боље да узму исту, или да сада то буде ‘Фајзер’”, изјавио је Ђерлек за данашњи “Блиц”, нагласивши да  се “Фајзер”, која делује брже и даје виши ниво антитела, препоручује оним особама код којих је вакцина “Синофарм” слабије реаговала.

Он је навео да је највеће интересовање за трећу дозу вакцине код људи који имају неку придружену болест, односно група која је препозната као приоритетна за вакцинацију.

“Истраживања у свету која пратимо показала су да се мешањем не може погоршати здравствено стање и ми свима остављамо право да бирају, али уз консултацију што смо више пута и поновили”.

Извор : Boom 93

Loading