Трећа доза вакцине од уторка, 17. августа

DSCN1070
Facebook

Допунска – трећа (бустер) доза вакцине против заразне болести COVID-19 почеће да се даје у Републици Србији од уторка, 17. августа 2021. године.

Сви вакцинисани грађани ће након 180 дана од примљене друге дозе моћи да приме трећу (бустер) дозу, а позивање грађана ће се обавити СМС и и-мејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације.

Тамо ће сами моћи да виде да ли спадају у категорије становништва којима се препоручује примање треће дозе вакцине. Независно од тога да ли спадају у групе којима се препоручује трећа доза, свако може примити допунску дозу уколико жели, по истеку шест месеци од друге дозе након добијеног позива од еУправе. Грађани не треба да се пријављују самоиницијативно за трећу дозу, пре него што буду контактирани од стране еУправе.

Свим грађанима се оставља могућност избора вакцине, полазећи од тога да је безбедно и могуће примити допунску дозу другачију од оних којима су вакцинисани и ревакцинисани. Коначан избор вакцине грађани ће саопштити лекару, током прегледа и консултација на вакциналном пункту. Подсећамо да у Србији тренутно постоје четири врсте вакцина и свих има довољно на свим пунктовима у земљи – кинеска вакцина (Sinopharm), руска вакцина (Спутњик Ве) и вакцине произвођача Pfizer-Biontech и АстраЗенека.

Допунска, односно трећа (бустер) доза вакцине посебно се препоручује следећим категоријама становништва:

• особе са нарушеним имунитетом – имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима,
• особе старије од 70 година,
• особе старије од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите,
• запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите,
• путници у међународном саобраћају – грађани Србије који често путују у иностранство, било због посла или из приватних разлога.

По добијању позива од еУправе грађани ће моћи да се вакцинишу у свим домовима здравља широм Републике Србије, док ће у Београду, поред домова здравља за трећу дозу бити отворен и пункт у хали 11 Београдског сајма, а списак пунктова за имунизацију ће бити доступан на Порталу еУправа.

Влада Републике Србије још једном апелује на све грађане да заштите свој живот и здравље, као и животе и здравље свих људи у свом окружењу и вакцинишу се.

Након што је прошло више од шест месеци од почетка масовне вакцинације у Србији, велику, огромну већину хоспитализованих пацијената чине невакцинисани грађани.

Вакцинација је и данас, након много времена од избијања глобалне пандемије корона вируса, једини пут да се заразна болест коначно победи, наводи се у саопштењу.

Извор:РТВ/ТОППРЕС

Loading