Одржан 4. Сабор свете Петке у Волуји

DSCN2160
Facebook

У оквиру манифестације  „Сабор свете Петке“  који се већ четврту годину одржава 08. августа у Волуји, Куд Штуле , у сарадњи са ОШ“Слободан Јовић“ у Волуји,  организовао је  презентацију изборног предмета „Влашки говор са елементима националне културе“. Цео догађај се одвијао уз подршку Националног савета Влаха у Републици Србији. Присутни су били ученици из Раденке, Дубоке и Волује, њихови наставници, родитељи, представници локалне самоуправе и Националног савета Влаха . Окупљене мештане и госте поздравиле су Розица Драгојловић, председница КУД-а Штуле и Душица Јаношевоћ директорка ОШ“Слободан Јовић“ у Волуји. Обе су истакле важност учења овог предмета како би се сачувао влашки језик и упознала култура и традиција ове националне мањине. Отворена је изложба ликовних радова које су ученици представили на влашком.
Група ученика је читала влашке песме, народне приче и басне. Представљено је влашко писмо и један број књига штампаних на влашком језику. Презентацији сау присуствовали и члан Општинког већа задужен за туризам Милош Петровић, помоћник председника општине Даријан Дрикић, Александар Илић и старешина храма Свете Петке у Волуји, протонамесник Марко Митровић.

 

 

На платоу испред Дома културе у Волуји КУД Штуле је одржао свој концерт. Публици су се представиле три фолклорне групе КУД-а Штуле: најмлађи, средња група и ветерани. Најмлађи су одиграли влашко коло и то су били њихови први кораци на сцени. Средња фолклорна група је имала два наступа. Прво су одиграли сплет влашких игара , а потом игре на штулама. Ветерани су имали три наступа. Они су на почетку концерта одиграли влашке игре из Хомоља, затим су се представили влашким играма у кореографији под називом Ж́уоку дй ла Камна, да би на крају концерта одиграли изворне игре.

Loading