Мали : континуирана подршка државе грађанима и привреди

8Z816H_600962068488a
Facebook

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је данас да је Србија, захваљујући исправној економској политици, у потпуности финансијски стабилна земља.

Мали је, гостујући на ТВ Танјуг, изјавио да ће Влада Србије, у складу са добрим економским резултатима, наставити да подржава и помаже своје грађане и привреду у доба највеће економске кризе у целом свету

Он је истакао да је држава остварила значајну економску добит и боље резултате од планираних, те да je спремна да то подели са грађанима.

Министар је, говорећи о најављеној помоћи за пензионере у износу од по 20.000 динара, нагласио да се та исплата односи на све пензионере, те да неће бити потребно да се за ту помоћ пријављују.

Према његовим речима, као што су добили 100 евра претходне године и првих 30 евра ове године, тако ће се наставити и убудуће, тачније према евиденцији Фонда ПИО биће исплаћиван новац директно на њихове рачуне.

Мали је поновио да држава континуирано брине о пензионерима и да издваја значајна средства за помоћ најугроженијим категоријама становништва, онима који су највише погођени пандемијом, те да су то управо наши најстарији суграђани.

Из године у годину, откако се завршила фискална консолидација, ми повећавамо пензије. Оне су данас веће него што су биле 2014. године, а још важнија је чињеница да су данас стабилне и сигурне, поручио је министар.

Србија је 2014. године била на ивици банкрота, земља која није имала одакле да исплати новац за пензије, и то је последица неодговорне и погрешне политике претходне власти, подсетио је он.

Ми данас, како је додао, из године у годину, повећавамо пензије пропорционално више него што нам расте БДП и стопа инфлације.

Мали је, на питање да прокоментарише због чега је баш фебруар одабран као време исплате најављене помоћи пензионерима у износу од 20.000 динара, нагласио да време исплате није везано за политичке прилике, те да  држава годинама уназад помаже најстаријим суграђанима кроз једнократне исплате новчане помоћи и процентуално повећање пензија.

Овде је реч о вођењу озбиљне економске политике која се спроводи из месеца у месец, из године у годину. Ми смо четири године заредом имали суфицит у буџету и сваке године смо, у складу са могућностима, повећавали пензије и плате у јавном сектору, истакао је министар.

Ово се није десило одједном, него се континуирано помаже нашим најугроженијим категоријама становништва. Сложићемо се да наши пензионери то заслужују. Зашто неко не каже да је против тога, да је против да дамо пензионерима тај новац? Наш задатак је да подигнемо животни стандард у што краћем временском периоду, поручио је Мали.

Он је, коментаришући економске резултате постигнуте у првих шест месеци ове године, поновио да се, услед одличних економских показатеља у првом полугодишту, очекује да ће стопа раста БДП-а до краја године износити између 6,5 и седам одсто.

Према његовим речима, што нам више расте БДП, имамо више простора за повећање плата, пензија, минималне зараде и свих инвестиција, за изградњу путева, школа, болница, вртића и слично.

Мали се осврнуо и на најављено повећање минималне цене рада, оценивши да би повећање од 9,4 одсто било више него што је пројектовани раст БДП-а ове године.

Желимо да погурамо просечну зараду у Србији. Нама је програм Србија 2025 најважнији програм када су инвестиције и животни стандард грађана у питању. Најавили смо просечну плату од 900 евра и просечну пензију од 420 до 430 евра до краја 2025. године. Са овом политиком коју спроводимо на добром смо путу да то и остваримо, оценио је министар.

Повећање минималне цене рада, како је истакао, за собом већ три године уназад повлачи и смањење оптерећења на зараде, што представља додатни стимуланс за привреду.

Одлука о минималној цени рада је компромис у преговорима између синдиката, Уније послодаваца и Владе Србије. Никада не могу бити потпуно задовољни и једни и други, а Влада Србије доноси одлуку имајући у виду интересе обе стране, објаснио је министар.

Он се осврнуо и на тренутну ситуацију са компанијом „Геокс“, оценивши да то свакако није лепа вест, али јесте нешто са чиме ће се држава Србија борити и што ће решити.

Према његовим речима, стотине фабрика отворено је у Србији, стотине страних инвеститора дошло је у нашу земљу, запослило наше људе, а без страних директних инвестиција не може бити привредног раста и развоја.

Много је лакше решити тај проблем сада када је Србија финансијски стабилна и имате кредибилитет међу инвеститорима. Интензивно радимо на решавању проблема људи који су остали без посла, како би се радници што пре запослили, закључио је Мали.

извор: ВЛАДА РС

ФОТО ТАНЈУГ

Loading