Од 1. јула без роминга на Западном Балкану

IMG_0574
Facebook

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Милан Добријевић потврдио је данас да ће роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније бити потпуно укинут од 1. јула.

 

Добријевић је у изјави за агенцију Танјуг рекао да је ово последња фаза реализације споразума који је закључен у Београду у априлу 2019. године, објаснивши да то значи да ће цене по којима смо разговарали, слали СМС поруке и користили податке на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на територији Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Србије.

Он је нагласио да су цене услуга мобилне телефоније изједначене за све наведене земље, али је истовремено упутио молбу грађанима да се пре пута код својих оператора информишу о детаљима због различитих пакета услуга које имају, како не би долазило до неспоразума и непријатности.

Према његовим речима, не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга мобилна телефоније, али је по угледу на земље ЕУ уведена политика фер коришћења.

Она се своди на то да корисник не треба претежно да борави у другој земљи и да тамо користи картицу опетратора из своје матичне земље. Ако идете на море на 10 или 20 дана, не може доћи до ситуације са нефер коришћењем картице, јер се понашање корисника узоркује на четири месеца, нагласио је Добријевић.

Он је објаснио да, уколико у том периоду дође до претежног или искључивог коришћења картице српског оператора у некој од наведених околних земаља, тада ће га оператор опоменути.

Корисник након тога може да коригује своје понашање. Тек уколико не поступи по упозорењу, оператор има право да наплати накнаду за роминг, али не очекујемо да ће се то догађати у пракси, закључио је помоћник министра.

Извор : Паланка данас

Loading