Удружење „Милутин Миланковић“ школи у Раброву поклонили вредну поставку о животу и делу овог српског академика

1623308553849
Facebook

Поводом 178 рођендана Основне школе „Милутин Миланковић“ Раброво, Удружење Милутин Миланковић, на челу са председником удружења, мр Славком Максимовићем, поклонили су школи веома вредну поставку о животу и делу овог српског академика и научника.
Милутин Милутин Миланковић је био српски математичар, астроном, климатолог, географ, геофизичар, грађевински инжињер, доктор техничких наука, као и популаризатор науке и физичар.
Миланковић је дао два фундаментална доприноса науци. Први допринос је „Канон осунчавања Земље“ који карактерише све планете Сунчевог система. Други допринос је теоријско објашњење Земљиних дуготрајних климатских промена узрокованих астрономским променама њеног положаја у односу на Сунце – данас познатк као „Миланковићеви цуклуси“. Милутин Миланковић је основао планетарну климатологију израчунавањем температурних услова у горњим слојевима Земљине атмосфере, као и температурне услове на планетама унутрашњег Сунчевог система. Поред тога, Миланковић се и у геофизици сматра коаутором теорије тектонских плоча, и то са својим радом „Померање земљиних обртних полова“.
Миланковић је као аутор и коаутор регистровао осам патената.
Изложбена поставка „Живот и дело Милутина Миланковића“ биће стална поставка у холу старог дела школе у Раброву. Поставка сликом и речју приказује Миланковићев животни пут, од родног Даља преко школовања и рада у европским метрополама до професуре у Београду, научних постигнућа, звања председника САНУ, директора Астрономске опсерваторије.
Панои сведоче о његовим посебним дометима: о Вавилонском торњу модерне технике, и реформи јулијанског календара који је Православна црква прихватила 1923. године, о објектима за потребе ваздухопловства, о низу других вредних патената, награда и признања.

Loading