Дрикић : активности локалне самоуправе у вези Пека су континуирани процес

IMG_2042
Facebook

Руководство општине Кучево је уложило много труда и енергије да би Пек био данас чист и прозиран.Међуитим, на томе се није стало већ се и даље предузимају све могуће мере ( подсетимо водотокови ранга Пека су у надлежности ЈП Србијавода и локалне самоуправе немају никаквих ингеренција над њима) да  тако и остане. Помоћник председника општине задужен за екологију, Даријан Дрикић, поводом тренутног стања, активности које локална самоуправа предузима у вези са Пеком, као и мерама које ће се предузети у интзервјуу за портал еБраничево је између осталог рекао :
Немамо званичну информацију да ли из рудника бакра испуштају отпадне воде у Пек или не. Обишли смо јуче водоток реке и уверили се на терену да је вода бистра. Уколико дође до замућености екипа из Завода за јавно здравље Пожаревац може да дође на терен у року од сат времена и узме узорак воде за анализу“Он је истакао  да је са Заводом договорено да у току овог месеца ураде још једну анализу воде из реке и из четири приватна бунара у којима су раније анализе показале да је вода неисправна (подсећамо да су на територији Волује у два бунара били повишени сулфати, у Нересници у једном бунару забележена је повишена вредност мангана, а на подручју Кучева у једном бунару који се налази баш у близини реке повишено је гвожђе).„Нису нам још увек стигли резултати анализа земљишта и рибљег фонда из Београда. Очекујемо да стигну за две до три недеље, као и поновљене анализе воде из реке и приватих бунара. Резултати анализа ће показати да ли је ниво тешких метала опао и да ли је вода безбедна за коришћење“, истакао је Дрикић.

Он је раније за исти портал изјавио да је водни инспектор био у општини Кучево и најавио да ће кренути у контролу дужином целог водотока Пека како би утврдио узрочнике загађења.„Водни инспектор је рекао да ће вршити контролу низводно али још увек нисмо добили извештај да ли је завршено комплетно испитивање водотока и да ли су поред рудника бакра утврђени други загађивачи Пека“,

Према речима заменика председник општине Велико Градиште извесно је да ћемо добити опрему за мониторинг воде од њих, међутим потребна средства за постављање базне станице на самој реци нећемо моћи да определимо у овој години већ буџетом за наредну годину“Како објашњава, за монтажу базне станице потребно је издвојити неколико милиона динара, што је велики новац за општину са скромним буџетом, али је неопходно да то учине како би у сваком тренутку имали податке о квалитету речне воде.

Дрикић је још нагласио да се вода за пиће из водовода анализира сваке недеље по налогу општинског Штаба за ванредне ситуације и да је према последњим резултатима исправна за пиће

извор еБ

Loading