31. мај – СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

pusenje-duvan-dim
Facebook

Тема овогодишњег Светског дана без дувана је „Донеси одлуку – остави дуван” са циљем оснаживања и пружања подршке корисницима да престану да користе дуван и дуванске производе. У остваривању овог циља је кључна улога здравственог сектора.

Кампањом би требало да се промовише социјална подршка и окружење које погодује одвикавању од употребе дувана, подршка стручне јавности за политику престанка пушења, унапређење и развој саветовалишта за одвикавање од пушења и услуга у њима, подизање свести о тактикама дуванске индустрије за стицање нових корисника дувана, као и оснаживање корисника за одвикавања од употребе дувана и дуванских производа.

Према подацима Светске здравствене организације дуван годишње узрокује више од осам милиона смртних случајева у свету. Постоји велики број болести које су повезане са употребом дувана.

Одвикавање од пушења је сада важније него икад, јер пушачи имају већу вероватноћу да добију тешки облик вируса ковид-19 него непушачи.

Завод за јавно здравље Пожаревац, заједно са домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, као и увек до сада, подржава и организује кампању поводом Светског дана без дувана, наводи се на сајту Завода за јавно здравље Пожаревац.

ФОТО : pixabay.com

ИЗВОР еБ

Loading