Кад и ко ће по новим прописима морати да мења личну карту

1280x0_800x600-policija2-ilustracija-foto-vanjakeser-ouv1z39knu7vrfovwgsb2f93a8gztjqa7gq63l3s8w[1]
Facebook

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о акцизама, измене и допуне Закона о личној карти и Закон о заштити пословне тајне.У јавности, највише интересовања влада за нове прописе у вези са лчичним документима. Оно што је потребно рећи је да грађани који имају личну карту са чипом моћи ће да електронски промене податке о адреси пребивалишта без мењања личне карте, док су они који поседују личну карту без чипа, а променили су адресу пребивалишта у обавези да измене тај податак и поднесу захтев за издавање новог документа.

Објашњавајући најновије измене Закона о личној карти, које је усвојила Скупштина Србије, шеф одсека за личне карте Управе за јавне послове Дубравка Јовановић каже да је забуну код грађана изазвала измена и допуна члана 7 који се односи на садржину обрасца личне карте, односно, на додавање податка о адреси пребивалишта.

“Тај податак је битна компонента обрасца личне карте јер се на основу адресе пребивалишта одређује надлежност других државних органа, као и самог МУП-а, у поступању у разним поступцима“, рекла је Јовановић за телевизију К1.

Појаснила је да је лице које не живи на адреси коју је пријавило приликом издавања личне карте у обавези да пријави промену пребивалишта, али да не мора да мења личну карту уколико је са чипом.

“У том случају се промена пребивалишта спроводи кроз чип, али ако је реч о нечипованој личној карти, на чијем обрасцу је видљив податак о пребавилишту, подноси се захтев за издавање нове личне карте“, навела је Јовановић.

Додала да је та измена уведена у циљу ажурираних евиденција, али и да се онемогући коришћење личне карте са нетачном адресом пребивалишта у правном промету.

Говорећи о подношењу захтева за издавање личних докумената, Јовановић је рекла да се електронски могу поднети захтеви за издавање уверења о некажњавању и кажњавању, пријави боравка странца, промени возачке дозволе.

Када је реч о личним картама и пасошима, потребно физичко присуство лица јер се, како је објаснила, том приликом утврђује идентитет лица које подноси захтев и узимају се биометријски подаци као што је отисак прста, дигиталан потпис и фотографија.

Нагласила је да цене такси за издавање личних докумената остају исте, али да ће грађани бити ослобођени плаћање таксе од 789 динара за проглашење неважеће личне карте јер ће убудуће то бити објављено на сајту МУП-а уместо у Службеном гласнику.

Јовановић је казала да је повећан број захтева за издавање пасоша и подсетила да електронски могу да се закажу термини за подношење захтева и да електронски плате таксе.

ИЗВОР : ТопПрес/ Танјуг

Loading