Рок за подношење ПРОШИРЕНОГ састава Бирачких одбора за Председничке изборе -27. март

DSCF6077
Facebook

До  Председничких избора 2017. године, остало је нешто мање од две недеље, кампање се распламсавају  а у току су и многобројне активности државних органа. Да подсетимо, председнички избори се одржавају по истом принципу као и парламентарни:РИК одређује Радно тело које спроводи изборе на територији једне општине. Према броју бирачких места одређује се и број чланова Радног тела, па је тако за нашу општину то било 5. Два члана су (према критеријуму који важи и за стални састав бирачких одбора на бирачким местима) припала СНС-у, а по један ЛДП-у, СРС-У и Дверима. Пошто Двери нису дале свој предлог то је СРС добио и другог члана Радног тела.

Стални састав бирачких одбора  ( председник, заменик председника, два члана и два заменика члана) на сваком поједином бирачком месту одређује се према квоти посланичких клубова у Народној скупштини. На основу тога, и уз примену предвиђене формуле, одређује се која ће посланичка група на ком бирачком месту имати неког од чланова бирачких одбора из сталног састава. На жалост, догодило се да поједине посланичке групе нису уопште  доставиле своје предлоге за стални састав, или су то учиниле у мањем обиму него што  су требали али и то је превазиђено. Радно тело из Кучева је РИК-у у предвиђеном року доставило  258 имена за стални састав бирачких одбора.

Сем сталног састава, Закон предвиђа и да сваки проглашени кандидат на Председничким изборима  има право да преко свог овлашћеног представника,  достави предлог ПРОШИРЕНОГ састава ( по један члан и заменик члана на сваком бирачком месту). Рок за подношење је 27. март, а за сваког појединачног члана је потребно доставити име и презиме, име оца, ЈМБГ, адресу и број телефона. Такође је потребно да свако од предложених  има текући рачун на који ће му се уплатити одређена принадлежност за рад у бирачком одбору ( незванично сазнајемо да је у питању 1.500,00 динара).

 

 

Loading