Министарка Зорана Михајловић : „Зиђин мора да до 30. априла заврши ново постројење за пречишћавање воде“

IMG_2042
Facebook

Министарка Зорана Михајловић говорећи за Телевизију К1 између осталог је рекла :
„Када је реч о заштити реке Пек, Зиђин мора да до 30. априла заврши ново постројење за пречишћавање воде“.

Она је додала и да је Рудник Јама у Бору, који припада компанији Зиђин, затворен  у циљу заштите животне средине и да им је инспекција  наложила да не могу да раде ништа без одобредња. Министарства рударства и да морају да имају све потврде од Министарства животне средине.

Истакла је да јој је драго да постоји активизам и да људи размишљају о квалитету ваздуха или о рекама у Србији.

„Важно је и да будемо искрени према себи и да не будемо лицемери, јер бацамо смеће где стигнемо и не можемо да кажемо да нисмо примећивали тоне ђубрета у Перућцу или депоније поред пута, пластичне кесе разбацане поред контејнера. Задатак државе је да прави законе и омогући услове за заштиту животне средине, али задатак свих нас је да више водимо рачуна и мењамо еколошку свест“, рекла је министарка.

Она је казала да ће новим Законом о обновљивим изворима енергије бити забрањена изградња хидроелектрана у заштићеним подручјима, јер се претходних шест година није водило рачуна о реализацији малих хидроелектрана.

„Имали смо ситуацију да су локалне самоуправе правиле планске акте а да нису претходно провериле да ли се нешто променило у водотоковима, да су инвеститори излазили из оквира грађевинских дозвола, да је Завод издавао па поништавао одлуке, да ресорна министарства животне средине и рударства и енергетике нису реаговала и нико није пратио реализацију мини хидроелектрана. Људи су с правом били љути, ко не би био љут да види да стављате малу реку у цев. Ми сада то забрањујемо, не зато што мини хидроелетране не ваљају, већ јер нажалост пројекти нису савесно реализовани“, рекла је Михајловић.

Извор : БЕТА

Loading