Дводневна едукација за кучевачке пољопривреднике

DSCF0119
Facebook

Стручни пољопривредни тим општине Кучево, у сарадњи са Пољопривредном саветодавном службом из Пожаревца, омогућио је пољопривредницима наше општине да се у току два дана ( четвртак и петак) у оквиру Школе за пољопривреднике ,упознају са најновијим достигнућима из различитих области  пољопривреде.

Тако су првог дана обрађиване теме  везане за узгајање нових сорти кукуруза, привредни значају шљиве, осигурања   у пољопривреди и нови концепт  производње ракије.

Препарате за заштиту биља, компаније Chemical Agrosava ,представио је Југослав Ђорђевић, који је посебно заинтересовао пољопривреднике за гајење нових AS хибрида кукуруза.

О значају и могућностима осигурања засада, усева, грла стоке и имовине, говорио је дипл.екон. Бојан Стојићевић, представник „Дунав осигурања.“

О привредном  значају  шљиве као воћне врсте и технологију њеног гајења, као и могућности употребе плода ове, у нашем крају, најзаступљеније воћне врсте, предавање је одржала  дипл.инж. воћарства и виноградарства, Катарина Делић.

Највишу позорност присутних изазвала је Дестилерија „PRUNA d.o.o.“ из Вуковића, која је представила  РАКИЈУ REVOLUTION  произведену уз примену  посебних поступака  који спајају традицију и савремену технологију.

За други дан се, с правом може рећи да је посвећен ратарским културама.

Представљање „Pioneer“ хибрида, омогућило је пољопривредницима да добију више информација највише о хибридима погодним за гајење у брдско-планинском крају.

Компанију Agris и њене хибриде, представио је дипл.инж. заштите, Милош Радовановић.

Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју, ближе нам је приближила, мастер агроекономиста Гордана Миленковић.

Посебан презентни материјал имала је Пољопривредна саветодавна служба из Пожаревца, чије су представнице, дипл. инж. пољопривреде Ана Ђорђевић, Моника Божанић, Милена Зафировић и Звездана Божанић, представиле своје радове на тему стања усева и могућих последица од нових патогена, могућности органске производње хељде, спелте и ражи, као и подстицаје Министарсва пољопривреде, шумарства и водопривреде у воћарско-виноградарској производњи.

 

Аутор БМК

Сарадник на прилогу дипл.инж. Катарина Делић

Loading