Од данас важи закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

download
Facebook

Они  држављани Србије чији животни стил одудара од њихових званичних примања од данас би требало да стрепе од порезника, пишу Вечерње новости.

Почиње примена дуго најављиваног, а још дуже очекиваног, Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу. Богатство, које значајно премашује примања његових власника, биће опорезовано стопом од 75 одсто. Уколико постоји сумња да је прибављено на незаконит начин – њиме ће се позабавити тужилаштво и полиција.

Унакрсну контролу примања и имовине води посебна јединица Пореске управе. Тим ће бројати 60 чланова, а 20 искусних пореских инспектора су већ на обуци. Директор Пореске управе ће доносити годишње смернице о томе ко ће бити контролисан. Порезницима ће се палити аларм када наиђу на грађане чији је посед, покретни и непокретни, током три узастопне године за најмање 150.000 евра престигао евидентирану зараду.

КАЗНЕ ДО ДВА МИЛИОНА ДИНАРА
КАЗНУ ризикују сви који не сарађују са Пореском управом и то у распону од 500.000 до два милиона динара. За исти прекршај предузетнику прети новчана новчана казна од 100.000 до 500.000 динара, а од 50.000 до 150.000 динара прети казна грађанину и одговорном лицу у фирми, државној институцији. Уколико неко ода податке до којих је дошао током контроле, може да добије казну од 50.000 до 150.000 динара.

ИЗВОР Вечерње Новости

ФОТО : М.Анђела

Loading