Свети архијерејски Сабор СПЦ сутра бира новог, 46. по реду, патријарха

3_0-768x246
Facebook

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх СПЦ, 46. по реду, биће одржан сутра у крипти Храма светог Саве са почетком у 12 сати, а пре тога у 9 часова биће одржана света Литургија са призивом Светог Духа, уобичајена за почетак сваког Сабора, потврђено је у Патријаршији СПЦ.

Право да буду бирани имају архијереји са више од 5 година епархијске службе , њих укупно 30. На Сабору треба да учествује 39 аехијереја али за неке се већ сад зна да неће присуствовати :епископ аустралијско-новозеландски Силуан, због мера које је Аустралија увела против пандемије Ковид-19, као и епископ западноевропски Лука због лошег здравственог стања, а упитно је и присутство владике врањског Пахомија који је недавно оболео од коронавируса.

Ово ће бити први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а као разлог за то што је изабран Храм светог Саве је пандемија Ковид-19 и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не узаберу три кандидата, а време за то није ограничено. Услов за избор је надполовична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из којег коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

Извор : Вести онлајн

ФОТО СПЦ

Loading