Да није смешно било би жалосно : ко је у Кучеву чуо за малог Марка? И ко би у нашем граду пристао да у његово име говори и да га заступа Бранко Јанковић !?

DSC08125
Facebook

Последњих дана  Кучево  се због промене имена Центра за културу из „Вељко Дугошевић“ у „Драган Кецман“ кроз поједине електронске и писане медије(портал Direktno.rs,дневни лист  Danas)  финансиране од стране ко зна ког, помиње у веома негативном контексту.

Поводом тога редакцији портала еКучево се обратило више становника нашег града ( имена позната редакцији) који су себе назвали „поштоваоци дела највеће двојице уметника које је Кучево изнeдрило -Ђорђа Марјановића и Дрaгана Кецмана“, уз напомену да припадају различитим политичким опцијама, са следећим заједничким саопштењем :

Да није смешно било би жалосно : ко је у Кучеву чуо за малог Марка (Марјановића) и за његов било какав аганжман као политичког активисте? И ко би у нашем граду  пристао да у његово име говори и да га заступа Бранко Јанковић !? Ако је и од Ђиласових медија-много је. Срамота  је оних који се позивају на небулозе и лажи једног Бранка Јанковића ( у прилогу портала Direktno.rs  Ђорђе извините.Нисте то заслужили од свог Кучева“  се наводи да је био председник ИО Кучева  2001-2004., али не и да је на ту функцију дошао као члан ДСС-а, и да је својим деловањем , формиравши Независну листу за изборе 2004. године омогућио промену власти у Кучеву коју је до тада држао ДОС – касније, како је странке мењао његов студентски колега Драган Ђилас  мења их и он, па тако  прелази и  у ДС, заузима високе функције у градској власти Београда и на крају се осамљује и прелази у неке друге структуре у које се не иде без преке потребе). Е сад, позивамо аутора тог прилога на наведеном порталу , као и одговорне из листа Danas да укуцају име Бранка Јанковића из Кучева на Гуглу и види шта ће добити : „Ђиласов директор краде чоколаде“,“Лева рука, десни џеп па у гаће“, „Ђиласов директор пељешио чоколадице на пумпи“  (курир.рс, србијаданас,рс, сремскевест рс,пинк.рс,васељенсканет.рс, новости.рс итд итд). Тешко да ће ико из Кучева таквом човеку дозволити да говори у његово име, поготову што се по граду незванично говори и сумња да Јанковић живи од пензије коју му приватно даје Ђилас !? Наравно, ако је ово истина, треба се питати зашто пензија човеку који је по годинама далеко од ње, али и ту потражити одговор на то због чега  се  оваквом човеку даје толики простор у медијима.

Када се ради о малом Марку (Марјановићу) у Кучеву га одавно нико није видео, али изгледа  да   дечак има веома високо мишљење о себи – међутим, чини се да и они из политичке опције којој припада  немају, па Маркић покушава да у плагијату атентата на Шојића ,сам себи подигне цену измишљајући  будалаштине везане за  садашњу промену имена Центра за културу у Кучеву. Наводно, неко се њему свети преко оца!?   Да није смешно било би жалосно : ко је у Кучеву чуо за малог Марка, да не спомињемо за његов статус на некаквом порталу или политички ангажман!? Марко ће за Кучево увек бити син Ђорђа, али под условом да не блати име свог оца јефтиним политичким триковима.“

 

Али, нису Бранко Јанковић и мали Марко (Марјановић)  најбитнији овде. Много важнији је утисак који је прилог оставио на ширу друштвену заједницу. А који у себи садржи низ лажи и неистина. Прва је , да је коалиција СРС, СПС,ДСС,Карићеве „Снаге Србије“, на првој седници новембра/децембра 2004. године променила име „Ђорђе Марјановић“ у „Вељко Дугошевић“.Та коалиција никада није постојала у Скупштини општине Кучево и та одлука није донета на конститутивној седници новембра/децембра 2004. године , већ 2005. године. Коалицију у СО Кучево, тада су чинили СРС, СПС, ДСС. ГГ „Пензионери“и 1 одборник „Јединствене Србије“ а опозицију ДС, СПО. ПСС, Независна листа  (којој је припадао и Бранко Јанковић) и  1 одборник ЈС. Када се прочитају записници са седница из 2005. године јасно се може видети ко се  највише борио да се не промени име Центра за културу ( из „Ђорђа Марјановића“ у „Вељко Дугошевић“) : пок. Драган Милић (СПО) и Бранко М Кецман (ПСС), док су остали представници опозиције, пре свега Независне листе, коју је предводио Бранко Јанковић, углавном ћутали. Тада су од Зорана Милекића ( алфе и омеге ОО СРС-а Кучево, који је одлучивао о свему) многи тражили да се то не уради али он то није уважио, јер су два одборника ГГ „Пензионери“, који су давали већину( а који су баштинили вредности НОБ-а!?), то изричито захтевали. Милекић је то испоштовао и име је промењено  2005. године .

Ђорђе Марјановић је и након те промене имена Центру за културу у „Вељко Дугошевић“ у више наврата наступао у Великој сали овог Центра, ( најчешће у оквиру концерата хора „Иван и клинци“, од којих је посебно остао запамћен онај из 2013. године коме је присуствовао и тадашњи амбасадор Руске федерације у Републици Србији  Александар Васиљевич Чепурин .

Срамотно је да појединци, па било они и деца великог уметника, злоупотребљавају име Ђорђа Марјановића због дневно политичких потреба. Но то само говори о њима.

Када се ради о садашњем времену, са члановима породице Ђорђа Марјановића је о неким предлозима за давање дозволе да се именом истакнутог певача  обележе поједини објеката и организују пригодне културне  манифестације разговарано у просторијама Општинске управе ( то су учинили неки од највиших носилаца функција у локалној самоуправи) али без добијеног јасног става од стране породице.

Познат је став кабинета председника општине  да овај уметник треба да, у граду где је рођен, добије обележја каква заслужује, али да ће то бити урађено у договору са породицом.

 

 

Loading