Од 20. децембра oбавезан ПЦР тест за странце при уласку у Србију

img_136514
Facebook

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 Дарија Кисић-Тепавчевић саопштила је данас да страни државаљани од 20. децембра неће моћи да уђу у Србију без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 часова.

Кисић Тепавчевић је објаснила да је Кризни штаб донео одлуку према којој ће на граничним прелазима бити вршена појачана контрола, уз обавезан ПЦР тест, који ће бити потребан за све стране држављане, без обзира на то из које земље улазе у Србију.

Она је додала да нашима држављанима Устав гарантује улазак у земљу и за њих ће важити обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, ако немају негативан ПЦР тест, с тим што се карантин може прекинути негативним ПЦР тестом.

Према њеним речима, ова мера ће важити од 20. децембра, највероватније до 10. јануара, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Такође, министарка је подвукла да ће актуелне мере за сузбијање епидемије коронавируса остати на снази до петка, 18 децембра, након чега ће поново заседати Кризни штаб.

Кисић Тепавчевић је објаснила да се видело да су досадашње мере дале ефекте, истичући да бројеви јесу на високим вредностима, али се види пад броја новооболелих.

Министарка је апеловала на грађане да предстојеће празнике ове године прославе у најужем кругу породице, али и да се тада придржавају свих превентивних мера.

ИЗВОР Srbija.gov.rs

фото :Танјуг

Loading