Сахрана патријарха Иринеја

677z381_Tan2020-11-22_93850434_1
Facebook

У Храму Светог Саве јутрос у 9 сати почела је литургија за упокојење патријарха српског Иринеја, који ће затим бити сахрањен у крипти тог храма.

Због епидемиолошке ситуације, у храму су само свештеници који служе литургију, као и државни званичници и представници других верских заједница, уз чланове хора.Заупокојену литургију, у централном делу храма, где је изложено тело патријарха Иринеја служи митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење 16 владика СПЦ.

Како то преноси ПОЛИТИКА, пре почетка литургије, у Храм Светог Саве стигли су премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министри Александар Вулин, Небојша Стефановић, Ненад Поповић, Татјана Матић, Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, представници Града Београда, надбискуп Станислав Хочевар…

Међу учесницима литургије су и мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић, као и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, те амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Сахрани ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

После опела у продужетку литургије од патријарха ће се опростити председник Србије, митрополит Хризостом, Додик и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

ИЗВОР ПОЛИТИКА

ФОТО ТАНЈУГ

Loading