Почела прва фаза сређивања археолошког локалитета Краку лу Јордан

123245015_3394476830673499_775038525286929736_n
Facebook

Завод за заштиту споменика из Смедерева, одобрио је нашој локалној самоуправи да може да почне са фазним сређивањем овог локалитета Краку лу Јордан. (Краку лу Јордан (влашки: Јорданова коса) је археолошки локалитет који се налази се на ушћу реке Бродице у Пек, код Кучева и спада у категорију споменика културе од изузетног значаја).

Удруженим снагама представника МЗ Волуја ,Удружења воћара и повртара, ЛУ „Јелен“ секције Волуја, Риболовачког удружења „Златна рибица“, Удружења „Златно руно“, Туристичке организације „Кучево“ данас је почела прва фаза рашчићавања терена око локалитета. Све похвале свима који су дали свој допринос овој радној акцији , која је договорена на недавно одржаном Збору грађана у Волуји.

 

 

Краку лу Јордан (влашки: Јорданова коса) је археолошки локалитет који се налази се на ушћу реке Бродице у Пек, код Кучева и спада у категорију споменика културе од изузетног значаја).Локалитет је смештен на јужној падини брежуљка, где је под нагибом постављен металуршки погон са унутрашњим распоредом, а намена му је била прерада руде бакра и гвожђа. Откривено је више металуршких постројења са пећима, просторија за припремање жара, као и низ других просторија за животне потребе металурга и рудара. Од покретног археолошког материјала пронађене су алатке, рударске лампе, велики судови за жарење руде, жрвњеви и друго. На основу Диоклецијановог новчића који је откривен на локалитету, извршено је прецизно датовање у крај III века. Овај металуршки комплекс разорен је у великом пожару крајем IV века.[1]

Loading