Стигао први контигент од 344 000 доза вакцине против грипа

5c581b6d-62ac-45e1-860c-7c760a0a0a64-0402vakcine-previewOrg-750x450
Facebook

Како је то саопштио Републички фонд за здравствено осигурање,у Србију је стигло првих 344.000 доза вакцине против грипа, а дистрибуција ка институтима и заводима за јавно здравље почела је јуче ( понедељак 28. септембар) . Целокупна количина биће испоручена до среде, а након тога и ка здравственим установама.

Ради се о четворовалентним вакцинама против грипа а за коју је набавку спровео Републички фонд за здравствено осигурање.

„Министарство здравља ће због актуелне епидемиолошке ситуације грађанима препоручити најадекватнији термин за имунизацију, како би имунитет стечен вакцином био најефикаснији и најделотворнији“, наводи се у саопштењу.

Министарство здравља је у складу са актуелном глобалном пандемијом корона вируса као и повећаним потребама и интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број вакцина против грипа – више од 500.000 доза, делом од Института Торлак, а делом од страних добављача.

Министарство здравља и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ове недеље ће отпочети и дистрибуцију пнеумокок вакцине установама за смештај одраслих и старих лица.

Наведена вакцина је према свим досадашњим истраживањима имала изузетно позитиван утицај у погледу борбе против корона вируса, стога се препоручује имунизација старијим лицима.

Извор : ToпПрес, Фонет, Танјуг

 2,616 total views,  2 views today