Влада Републике Србије од данас ублажава више мера донетих у вези коронавируса

img_120504
Facebook

Од данас је, после вишемесечне паузе због епидемије корона вируса, дозвољено одржавање културних дешавања са присуством публике. Како то преноси портал ТОП ПРЕС  поново ће бити отворени биоскопи, позоришта и концерати у институцијама културе, уз ограничења којих се организатори морају строго придржавати, а дозвољене су и посете старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима.

Број гледалаца на културним догађајима не сме да прелази пет стотина. То значи да ни у биоскопским и позоришним салама, али ни у већим халама и аренама, не сме бити више од 500 гледалаца. Додатно, организатори треба да се придржавају свих превентивних мера при организовању догађаја, које су договорене на састанку премијерке Ане Брнабић и представника позоришта, биоскопа и манифестација.

Наиме, морају се носити маске и поштовати физичка дистанца од 1,5 метар односно једног празног седишта између људи. Одређена је и адекватна физичка дистанца на догађајима на отоверном.

Такође, одлучено је да се након много времена, на темељу нешто повољније епидемиолошке ситуације, а у циљу очувања психичког здравља и социјалног живота корисника, дозволе посете старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима.

Посете су дозвољене искључиво уз најстроже поштовање свих превентивних мера и протокола о посетама.

Посете могу бити организоване сваким радним даном од 10 до 18 сати у повољним временским условима у дворишту зграде, а корисник може да прими две посете недељно. Посете морају да буду унапред заказане и да трају до 15 минута.

Посетиоцима ће бити мерена температура, а поред заштитне маске, посетилац ће морати да носи и визир и да држи дистанцу од два метра од корисника.

Биће спроведене и остале епидемиолошке мере као што је дезинфекција руку и одеће.

Извор :ТопПрес/  Танјуг

Loading