Данас је свети Пантелејмон ( Пантелија)

t6ek9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTm1RN01EQV8vMzg2YWYxYzc0ZWZhOWI2Y2IxYjU2NjNlZDliZGYyN2MucG5nkZMCzQKeAIEAAQ
Facebook

Свети Пантелејмон или свети Пантелија (грч. Παντελεήμων = пун самилости, свеосећајан) родом је из Никомидије(данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке.[1] Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом Христовим. Лекари га оптужише цару Максимијану, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон је пострадао 304. године. Мошти  овог свеца (које су  чудотворне, као и иконе) чувају се на СВЕТОЈ ГОРИ.Делови моштију налазе се и у Београду, Руској цркви на Ташмајдану, у цркви свете Петке на Калемегдану и у храму светог архангела Гаврила. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

По њему је 1996. године у Крагујевцу код насеља Станово подигнута црква. Посвећени су му бројне цркве и манастири

Loading