Од сутра забрана окупљања више од 5 људи, у Београду полицијски час од петка до понедељка

VUCIC-INSTAGRAM-BUDUCNOSTSRBIJE_620x0
Facebook

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација у алармантна ситуација у Београду због вируса корона, те да од сутра почиње да важи забрана сваког окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час. …
Вучић је у обраћању јавности истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи, свакако најтежи дан – са 13 преминулих особа.

„У пресеку у 15 сати, 110 особа је било на респиратору, сада је више од 120 људи. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али је Београд у критичној ситуацији“, рекао је Вучић.

Све болнице у граду су пуне.

У складу са тим, а после разговора са епидемиологом Предрагом Коном, који се, каже, консултовао са епидемиолошким тимом – од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од петоро људи у затвореном или отвореном простору.

„А, од петка идемо на дугачки полицијски сат, до понедељка. А, онда ћемо даље да видимо. Обезбедићемо кретање људима са кућнима љубимцима, мајкама са децом и пензионерима такође“, рекао је Вучић и додао да ће сва обавештења уследити после састанка Кризног штаба.

Вучић је истакао да му је прва брига да заштити грађане, те да све политичке реакције, све шерпе, бес, буду усмерени на њега, а не на лекаре.

У Београду критично, болнице пуне

Вучић је указао, описујући тешко стање са корона епидемијом, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом.

Вучић је казао да жели да им поднесе извештај о ситуацији у болницама.

„Све београдске болнице су готово пуне. Инфективна клиника, КБЦ „Бежанијска Коса“, КБЦ „Драгиша Мишовић“, КБЦ „Звездара“, КБЦ „Земун“, Војна болница Карабурма“, рекао је он.

Вучић је навео да у КБЦ „Звездара“ лежи 251 пацијент, КБЦ „Земун“ 350, Бежанијској Коси 85, на Инфективној клиници 74, додајући да се брзо попуњавају Ниш, уз Нови Пазар где је хоспитализовано 400 људи.

„Нама су све болнице у Београду које смо одредили за ковид пуне, пуни се и Ортопедска болница Бањица у коју смо убацили 10 респиратора, где већ имамо преко 70 људи. На сваки сат нам, долази нових 10 до 20 пацијената у болнице“, казао је он.

Истакао је да ковид пацијенти не излазе за дан или два, те да, због брзине којом се пуне, више немамо болнице слободне.

Указао је да је држава много изградила у протеклих пар година, реконструисала и реновирала болнице.

„Ово су изузетне болнице. Пре пет година нисмо имали „Мишовић“, јер је он био ругло, Земунска болница је била језива, Звездара је била за снимање хорор филмова“, истакао је он.

Нагласио је да држава мора да чува људске животе и да се због тога не секира за све политичке реакције, шерпе и сав без, који жели да буде усмерен ка њему, а не лекарима који су наши јунаци који морају да ризикују своје животе, да се боре у најтежим условима.

Извор РТВ

Loading