Избори су завршени, који су рокови за конституисање нове СО и избор извршних органа локалне самоуправе ?

IMG_1330
Facebook

Локални избори на територији наше општине окончани су синоћном одлуком Општинске изборне комисије да прогласи коначне резултате. Као што је познато СНС ће имати 35 одборника, СПС 5, ЈС-ВНС 2 и МОСТ 1.

Закон о локалним изборима у чл. 43 каже : Изборна комисија јединице локалне самоуправе ће најкасније у року од 10 дана од дана објављивања укупних резултата избора све добијене мандате са изборне листе доделити кандидатима по редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са листе.

То практично значи да ће нови одборници Уверења да су изабрани морати добити најкасније до 02. јула и да су се након тога стекли услови за сазивање Конститутивне седнице СО. Према Пословнику о раду СО Кучеву, Конститутивну седницу , у року од 15 дана од дана објављивања коначних резултата, сазива председник Скупштине из прошлог сазива – то је 07. јул.

Мандат претходном сазиву истекао је пошто траје 4 године. Да би се наставило несметано функционисање локалних самоуправа у овом периоду Закон о локалној самоуправи у свом члану 51 предвиђа да : Престанком мандата скупштине престаје мандат извршних органа општине, с тим да они врше текуће послове из своје надлежности до ступања на дужност новог председника општине и општинског већа, односно председника и чланова привременог органа ако је скупштини мандат престао због распуштања скупштине.

Loading