Почео Васкршњи (Велики, Часни) пост

Share on facebook
Facebook 0

За вернике Српске православне цркве данас је почео Васкршњи или Велики, Часни пост, који ће трајати све до Васкрса, 16. априла.

„Ко пости –душу гости“, кажу свети оци. Пост представља уздизање тела над духом, победу духовне стране над чулном . Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању, како би се припремили за Свету тајну причешћа.

Према календару СПЦ , уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна, и сем Часног то су  Божићни, Апостолски (Петровски) и Богородични (Великогоспојински пост)

Васкршњи или Часни  пост добио је име према Часном крсту на коме је страдао Исус Христос и установљен је према узору на нашег Спаситеља који је након крштења у реци Јордан отишао у пустињу и тамо постио 40 дана и ноћи и савладао сва искушења које је пред њега поставио нечастиви.

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни верници увек славе у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

Прва недеља поста зове се Чиста, а последња Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебнма правила смењују- Пречиста, Крстопоклона, Средопусна, Глува, Цветна и Страшна или Страдалчна недеља.

Постоје правила поста за сваки дан, али начин пошћења сваког појединачног хришћанина оставља се расуђивању његовом духовном оцу – свештенику, који у одређеним случајевима ( старост, болест, код деце, трудница…) може да ублажи пост, а све на корист и спасење душа њихових.

Тримирје – у прва три дана  Великог поста, ко хоће, по благослову духовника, може да пости без хране и воде.

Аутор БМК

ФОТО БМК

ИЗВОР : Православни подсетник лета Господњег 2017.и Срна

 5,088 total views,  1 views today

Slider