Вечерње новости о Бојану :Уметник из Кучева осликава Храм Светог Саве

IMG_1161
Facebook

Кучево је одувек имало људе којима се могло хвалити – уметницима пре свега. У последњим временима, полако али сигурно, постајемо препознатљиви и по Бојану Вељковићу.

 У екипи уметника која израђује импозантни мозаик у Храму Светог Саве у Београду, на чијем је челу руски академик Николај Александрович Мухин, налази се и сликар Бојан Вељковић (28) из Кучева. Реч је о мозаику на 10.000 квадрата, што га сврстава у највеће мозаичке пројекте на свету пишу Вечерње новости.

-Академик Мухин је је идејни творац мозаика и руководилац уметничког тима. Завршетак је планиран у другој половини године, али, с обзиром на стање које нас је задесило, вероватно ће тај рок бити померен – каже Бојан.

Неке слике овог младог уметника део су сталне поставке Галерије савремене уметности у Кучеву. Радио је и на изради мурала „Ташмајданац“ на ОШ „Старина Новак“ у Београду, поводом 50 година манифестације „Радост Европе“, мозаика „Тајна вечера“ који је у приватној колекцији и мурала у Штутгарту, у Немачкој. На иницијативу Зорана Кузмановића, у плану је отварање галерије са сталном поставком његових слика у Дому културе у Раброву.

Мурали
О Бојану су „Новости“ писале и 2015. године, када је са петоро колега са Факултета примењене уметности у Београду, одсек примењено сликарство, у Кучеву насликао 17 мурала, који су били одбрана њиховог мастер рада. То је био јединствен пројекат у земљи, јер је први пут неки град студентима уметности омогућио да га украсе по својој замисли.

Комплетан прилог можете проћитати О В Д Е

ИЗВОР ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Loading