Вози сигурно а не брзо! Недеља превенције повреда у саобраћају oд 22. до 28. априла 2020. године

Nedelja-bezbednosti-na-putevima_3
Facebook

Недеља превенције повреда у саобраћају обележава се сваке године, последње недеље априла, са циљем подизања свести о значају превенције повређивања у саобраћају. Саобраћајни трауматизам са својим последицама, односно високом стопом смртности, повређивања и инвалидитетом, представља оптерећење целог друштва, а не само система здравствене заштите.

Према подацима Светске здравствене организације повреде у саобраћају, са преко 1.500.000 умрлих и више десетина милиона повређених годишње, један су од водећих узрока превременог умирања у свим земљама света.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја током 2019. године, на територији Републике Србије погинуло је 534 лица, док је повређено преко 20.376 лица. На територији Републике Србије закључно са 31.12.2019. године, догодило се 35.770 саобраћајних незгода, од чега 494 саобраћајне незгоде са погинулим и 13.724 са повређеним лицима. Када је реч о безбедности деце у саобраћају, у 2019. години у саобраћајним незгодама погинуло је 10 деце (2 у својству бициклисте, 7 у својству путника у аутомобилу и 1 у својству пешака).

Са јавноздравственог аспекта деца и млади су посебно рањива категорија учесника у саобраћају, јер је у овом узрасту саобраћајни трауматизам водећи узрок смрти и инвалидности.

Главни узроци саобраћајних несрећа су:

  • Неприлагођена брзина.
  • Непоштовање саобраћајних прописа.
  • Невезивање сигурносних појасева.
  • Употреба алкохола.

 

Мере безбедног понашања у саобраћају су:

  • Везивање сигурносног појаса за све учеснике у саобраћају и путнике у возилима смањује ризикод тешких повреда за око 40-60%.
  • Употреба дечијих аутоседишта – седишта за бебе, малу децу и старију децу веома су ефикасна у превенцији смртних исхода у својству путника у возилима. Правилно коришћена аутоседишта смањују стопу смртности приликом судара возила од 71% (одојчад) и 54% (мала деца).
  • Прилагођена брзина кретања – смањење просечне брзине од 5% може да доведе до смањења броја укупних судара за чак 30%.
  • Забрана коришћења мобилних телефона у току вожње – коришћењем мобилног телефона у току вожње пажња се смањује за 50%.
  • Забрана вожње у алкохолисаном стању – вожња у пијаном стању повећава ризик од судара, као и вероватноћу смртног исхода или озбиљне повреде. Усвајањем закона који забрањује вожњу у алкохолисаном стању може да се смањи број смртних исхода на путевима за 20%.
  • Приликом вожње бицикла и мотора обавезна је заштитна кацига – кацига смањује ризик од настанка смртног исхода за 40%.
  • Улицу не прелазити ван пешачког прелаза или када је на семафору црвено светло.

Капацитет саобраћаја је значајно смањен због тренутне ситуације изазване епидемијом Ковида – 19. Због ограниченог кретања људи број саобраћајних несрећа у Србији, по подацима Министарства унутрашњих послова, смањен је за 50%; број погинулих за 40% а број повређених за 65%.

Без обзира на чињеницу да је смањен број саобраћајних несрећа, неопходне су мере предострожности свих учесника у саобраћају.

Вози сигурно а не брзо!

ИЗВОР : Завод за јавно здравље Пожаревац 1945 – 2020

ФОТО : Завод за јавно здравље Пожаревац 1945 – 2020

 

Loading