Данас је Велики петак

300px-Crucifixion_by_Theophanes_the_Cretan
Facebook

Велики петак (грч. Μεγάλη Παρασκευή) или Страсни петак је најтужнији хришћански празник којим се обележава страдања Исуса Христа, Његово распеће  на Часни крст  и Његова смрт за спасење света.

Тога дана, Црква се сећа догађаја који су непосредно претходили Христовом Распећу; почевши од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспелог покушаја да Га оптуже, па до гласног викања јудејског народа: „Распни Га!“; ношења крста кроз град, на путу према Голготи; разапињања и праштања џелатима речима: „Оче, опрости им, јер не знају шта раде“; умирања, скидања са крста, помазивања миром, повијања тела платном и полагања у гроб; постављања страже да чува гроб да неко не украде његово тело.

 

На Велики  петак, најтужнији хришћански празник, у свим храмовима СПЦ    служи се  вечерњe богослужењe  са  изношењем  ПЛАШТАНИЦЕ (  платно на коме је приказано полагање Христово у гроб), која се поставља на посебно украшен сто (који представља гроб Христов). На Велики петак ( као и на Велику суботу све до Васкрса) се не звони, већ клепa.

Loading