Vladimir Stojanović se obratio javnosti : ZAJEDNO SMO NAJJAČI !

DSCN0712
Facebook

Poštovani sugrađani,

S obzirom na to da je pred nama nekoliko najtežih nedelja, uslovljenih pojavom korona virusa (COVID-19), obraćam vam se i kao Predsednik opštine Kučevo, i kao vaš prijatelj. Svestan da je novonastala situacija izazvala velike promene u životima svih nas, kao i da traži veliko požrtvovanje i odricanje, osećam potrebu da naglasim nekoliko važnih stvari u ovom trenutku.

Kao lider opštine Kučevo, snosim najveću odgovornost da Opštinska uprava funkcioniše najbolje što može u ovoj situaciji kako bismo vam obezbedili što bolje uslove za život. Kao što i sami znate, sistemi u svim sferama društva trenutno rade veoma otežano, ne samo kod nas, već i u drugim zemljama. No, uprkos tome, dajemo i daćemo sve od sebe kako bismo vam se našli na usluzi i pomogli vam.

S tim u vezi, i nama je potrebna vaša pomoć, kroz poštovanje zakonskih uredbi nastalih u vanrednom stanju u zemlji – policijskog časa, nošenja zaštitnih maski, bezbedne udaljenosti od drugih osoba, kao i onih drugih, ljudskih normi – pružanje pomoći onima kojima je potrebna, a najviše starim i bolesnim licima.

Činjenica je da naša opština ima dosta ljudi koji žive u inostranstvu te su i oni deo velikog broja koji se vratio u zemlju pre mesec dana, upravo zbog straha od korona virusa. Nebitno je da li su došli iz Italije, Austrije, Nemačke, Francuske… to je naš narod. Ovo je njihova zemlja. Svađe i rasprave oko toga zašto su se vratili baš sada su nepotrebne jer je svima nama sada potrebna mirna glava i razboritost, stresa već imamo i previše u životu. Oni su se zabrinuli za svoje zdravlje, mi za svoje, i zajedno ćemo mnogo bolje i lakše da prevaziđemo ovaj period – međusobnim poštovanjem.

Naravno, iskoristiću i ovu priliku da se javno zahvalim svima onima koji su u prvim redovima i nesebično su stavili sebe u korist društva, bilo da su to medicinari, policajci, vojnici, prodavci, šalterski radnici, volonteri. Svako od njih ponaosob zaslužuje naše poštovanje. Zahvalio bih se i svim ostalim građanima za veliku odgovornost i disciplinu koju pokazuju otkako je uvedeno vanredno stanje, a koji samim tim daju doprinos činjenici da je zdravstena situacija po pitanju korona virusa u našoj opštini za sada veoma dobra. Nadam se da će tako i ostati.

Ne treba na sve gledati crno. Vidim oko sebe kako se komšije i prijatelji međusobno pomažu, pružaju pomoć i nepoznatim ljudima, nose hranu i druge potrepštine našim starijim i bolesnim sugrađanima, javljaju jedni drugima kada i gde je šta stiglo od potrebne robe, poklanjaju masku i par rukavica viška, kilo brašna, pakovanje kvasca; imamo mnogo više vremena koje provodimo sa porodicom; deca nam uče kako tehnologija i internet mogu biti upotrebljeni i u korisne svrhe, kroz učenje i rad.

Nadam se da ćemo iz ove loše situacije izvući neke pouke. Najveća od njih je – zajedništvo. Jer, kao što smo prošli kroz mnoge nedaće, tako ćemo proći i kroz ovu. Čeka nas budućnost. Mi biramo da li ćemo samo kritikovati, kukati i žaliti se kako ništa nije dobro, ili ćemo se zajednički dogovoriti i vredno raditi na izgradnji boljeg života u opštini Kučevo.

Svesni smo potencijala naše opštine. Ova situacija pokazala je činjenicu koju smo zaboravili – važnost seljaka, važnost poljoprivrede. Treba iskoristiti plodnu zemlju i prirodne lepote naše opštine – voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, šumarstvo, naše pećine, zlatonosna reka Pek. Nikako ne smemo smetnuti s uma našu kulturu i umetnost. Imamo Homoljske motive, Žankine dane, Festef. Sve je ovo potencijal za razvoj turizma. Pored Žanke Stokić, Stevana Raičkovića, Dragana Kecmana, koji nisu više sa nama, imamo i veliki broj umetnika iz svih sfera umetnosti koji su, poput seljaka, nepravedno skrajnuti i postavljeni na najniže mesto u društvu. Jer, seljak hrani telo, umetnik hrani dušu. Pokušaćemo da obnovimo i industrijusku proizvodnju, po najvišim ekološkim standardima. Korona virus nam je i to doneo – važnost podizanja ekološke svesti i digitalne pismenosti. Želimo da vratimo naše ljude ovde, i da dovedemo druge iz svih krajeva Srbije. Želimo da nam se rađaju deca. Jer, na kraju krajeva, sve što učinimo sada je legat koji ćemo ostaviti njima.

Ostajte mi živi i zdravi,

Vaš Predsednik opštine, Vladimir Stojanović

 

 

 

 

 

Loading