Сутра се расписују избори на свим нивоима – шта је потребно да би се учестовало ?

IMG_0148
Facebook

Према најавама надлежних – председника Србије Александра Вучића, председника покрајинске Скупштине Иштвана Пастора и Народне скупштине Маје Гојковић, сутра ( среда 04. март) ће бити  расписани парламентарни, покрајински и локални избори. Грађани ће на биралишта изаћи 26. априла.

Ко жели да изађе на републичке изборе, мораће да има најмање трећину кандидата од 250 колико броји Народна скупштина и обавезно 40% жена. Потребно му је да укупно 10 000 пунолетних грађана својим потписима овереним код јавног бележника или у суду ( уколико нема нотара у том месту) подржи листу. За прошле изборе овера у суду је по једном потписнику коштала 50,00 а код нотара 60,00 динара. Листе ће се морати предати најкасније 15 дана пре одржавања избора т.ј. 04. априла.

За локалне изборе правила су слична – потребна је 1/3 листе ( код нас минимум 15 кандидата на листи и од тога 6 жена), листу  мора својим потписима подржати 200 грађана ( пошто имамо мање од 20 000 бирача) а потписи се могу оверити и у Општинској управи.

Да би се неко кандидовао  за одборника потребно је неколико докумената : потврда о бирачком праву ( ОУ), потврда о боравишту ( СУП), потписана изјава о прихватању кандидатуре, уверење о држављанству, писмена сагласност носиоца листе, овлашћење лица које подноси листу и оверени потписи грађана који подржавају листу. Листе за локалне изборе проглашава Општинска изборна комисија а ко жели да учествује листу мора предати до 04. априла.

Loading