Данас је Сабор светог Јована Крститеља – Јовандан

IMG_2634-3-1005x1024
Facebook

Српска православна црква  данас слави Сабор светог Јована Крститеља, празник посвећен светитељу и пророку који је крстио Исуса Христа у реци Јордану.

Свети Јован је био  савременик и рођак Господа Исуса Христа по телу, јер је његова мајка Јелисавета, била тетка Исусовој мајци Марији. Јованов отац је био свештеник Захариј

Jован се зове Крститељ, јер је у реци Јордану, 30.године наше ере, крстио Господа Исуса Христа, а Претеча зато што је најављивао Христов долазак

Јован је живео  једноставно и аскетски хранећи се инсектима и медом дивљих пчела, а одевао се у хаљину од камиље длаке. Уживао је велико поштовање код народа који је долазио код њега  по савет и да се крштава а он  је у реци Јордан крштавао свакога ко се покајао.

Убијен је за време  цара Ирода Антипа  који га је прво затворио јер је Јован говорио да он не може имати за жену  супругу свог брата,а после је, због заклетве дате пасторци Саломи  која га је задовољила  игром, да од њега може тражити шта хоће, наредио да се пророку одсече глава, јер је девојка, на наговор своје мајке од цара тражила главу Јована Крститеља.

У народу постоји обичај да се људи на Јовањдан  куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Православни верници често дају Јованово име својој деци. Процењује се да је Свети Јован по броју оних који га славе, на трећем месту међу Србима .

 

Loading