Intervju predsednika Nacionalnog saveta Vlaha Novice Janoševića

20191226_105007
Facebook

eK : Nakon što ste 2018. godine ubedljivom pobedom na izborima postali predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, koje su aktivnosti obeležile ostatak 2019. godine?

 

Moram da naglasim da mi je pobeda na tim izborima najdraža pobeda iako sam već politički veteran i učestvovao sam u mnogim izbornim ciklusima, sa jedne strane a isto tako mislim da nikada više neću imati rezultat od 94%. Naravno, tih 14 000 glasova je dobila cela lista a ne ja sam. Naša protivnička lista je predstavljala isti ili sličan program ali je celu priču ispolitizovala i nas napadala da smo članovi nekih stranaka što im se obilo o glavu jer je na toj listi bilo 90% pripadnika upravo političke stranke na čijem je čelu  bio i nosilac liste „Gergina“. Mislim da je vlaška zajednica u tom delu bila dobro informisana i izabrala pre svega ljude koji će je u mandatu od četiri godine predstavljati u najvišem predstavničkom telu jedne nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Prvi izazov koji me je na početku mandata čekao jeste novi zakon i novi propisi, novi način finansiranja Nacionalnih Saveta i novi način rada. Ja jesam bio član Saveta i u predhodnom mandatu ali novi zakon je mnogo restriktivniji sa jedne strane a sa druge strane predvidja značajno manja sredstva za rad Saveta. Iz navedenih razloga bili smo primorani da kao prvi prioritet uspostavimo dobru saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava jer smo mi, Vlasi, jedna od retkih zajednica čija je matična zemlja Srbija. Mogu da kažem da smo u ovoj godini uspostavili korektnu  saradnju sa mnogim  lokalnim samoupravama u kojima u značajnom broju žive Vlasi.  Drugi prioritet koji smo u 2019. godini ispunili jeste pokretanje Zavoda za kulturu Vlaha sa sedištem u Boru. Zavod za kulturu Vlaha je prva institucija koju je Nacionalni Savet osnovao i bavi se pre svega prikupljanjem, kategorisanjem, čuvanjem i promocijom materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vlaha. Nesporna je činjenica da smo se kao zajednica u predhodnom periodu izborili da dokažemo svoje posebnosti i svoju samobitnost ali nismo imali instituciju koja će sintetizovati sve ono što čini Vlahe na ovim prostorima. Sada Zavod za kulturu Vlaha radi u punom kapacitetu.

U eri novih tehnologija i informatičkog društva morali smo za kratko vreme mnoge stvari da inplementiramo,a pre svega sajt Nacionalnog Saveta koji se sada redovno ažurira i gradjani u svakom trenutku imaju potrebne informacije o našem radu.

Radili smo i na promociji izbornog predmeta u školama, vlaški govor sa elementima nacionalne kulture i tu smo postigli značajne rezultate. Podržali smo i niz manifestacija čije je cilj očuvanje naše kulturne baštine.

 

 

        Ek : Koji su najvažniji ciljevi Saveta u 2020. godini? 

 

Nacionalni Saveti nacionalnih manjina se na osnovu zakona staraju o ostvarenju potpune autonomije u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. Iz ove definicije možemo videti da smo u odredjenim sferama postigli značajne rezultate ali u oblasti službene upotrebe jezika i pisma nismo postigli gotovo ništa. Postoje i opravdani razlozi, izmedju ostalih je i činjenica da Vlasi nisu imali svoje pismo, da su postojali pokušaji da se kao vlaški jezik uvede književni rumunski jezik, da se Vlasi inkorporiraju u rumunsku nacionalnu manjinu i dr. Medjutim, mi smo opstali kao posebna zajednica, a danas imamo vlaško pismo i vredno radimo na standardizaciji vlaškog jezika, tako da će u 2020.godini naši prioriteti biti obrazovanje i službena upotreba jezika i pisma.

 

 e K : Kakvi su izgledi da se unapredi nastava vlaškog u školama, s obzirom na to da se kao prepreke ističu tehnički i organizacioni problemi poput nedostatka nastavnog kadra?

 

Unapredjenje obrazovanja na vlaškom u školama je stalan proces. Obilazeći celu Istočnu Srbiju shvatio sam da postoji razumevanje kod Vlaha za izborni predmet vlaški govor sa elementima nacionalne kulture ali da ne postoji dovoljno razumevanja od strane pojedinih škola, pre svega direktora i nastavnika. Roditelji su srećni kada deca uče vlaški u školi jer je to njihov  maternji jezik a sada svi shvataju da što više znamo, više vredimo. Što se tiče nastavnog kadra, mislim da se i tu situacija popravlja jer tu utiče i ekonomski momenat, naime, nastavnici koji predaju vlaški imaju 10% veću platu. Da li ćemo u budućnosti stvoriti uslove za kompletnu nastavu na vlaškom jeziku, ja bih voleo, ali to je dugotrajan proces.

 

   eK : Da li ste zadovoljni saradnjom lokalnih samouprava u kojima žive pripadnici vlaške manjine, kao i odnosom države po pitanju ostvarivanja manjinskih prava? 

 

Sa većinom lokalnih samouprava na čijim teritorijama žive Vlasi imamo odličnu saradnju. Kao neko ko je bio predsednik opštine u dugom vremenskom periodu, većinu opštinskih čelnika i lično poznajem. Svi manje- više razumeju koliko je  rad Nacionalnog Saveta bitan za same lokalne samouprave. Posebno bih se zahvalio rukovodstvima opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Veliko Gradište, Malo Crniće, Žagubica, Boljevac,Negotin i Grada Bora na velikom razumevanju i poštovanju prava kako vlaške zajednice tako i Nacionalnog Saveta. Gledaćemo da u narednom periodu inteziviramo saradnju sa opštinama Kladovo, Golubac, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac, Majdanpek i Gradovima Zaječar i Požarevac jer to su sve administrativne teritorije na kojima žive Vlasi. Što se tiče odnosa same države po pitanju ostvarivanja manjinskih prava, mislim da je napredak uočljiv. Mi smo upućeni, po prirodi obaveza, najviše na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprava i na Vladinu Kancelariju za ljudska i manjinska prava, a izuzetno saradjujemo i sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Mislim da su Vlasi uvek bili faktor stabilnosti i da smo se uvek borili za napredak naše domovine Srbije, a jedino što očekujemo jeste da i nas poštuju kao što mi poštujemo druge. Očekujemo da poštuju naš bratski odnos i suživot sa većinskim srpskim narodom i da poštuju naše posebnosti jer kultura, jezik, običaji, tradicija Vlaha su jedan od najsvetlijih bisera u kulturnom blagu Republike Srbije. I na kraju svima želimo puno uspeha u 2020.godini.

Loading