Изборни цензус на предстојећим републичким и локалним изборима биће спуштен на 3 % ?

Zemun lokalni izbori_020613_RAS foto Oliver Bunic09_preview_1000x0
Facebook

Ову измену најављује дневни лист „Политика“. Подсетимо, према сада важећим прописима, да би нека странка или коалиција ушле у Народну скупштину Републике Србије или у неки градски или општински парламент, потребно је да освоји 5 % гласова од изашлих бирача ( то не важи за листи са предзнаком националних мањина, за њих важи природни праг ).

Како наводи „Политика“, по њеним информацијама,  на ванредној седници Народне скупштине почетком фебруара, биће измењени Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима, чијим се одредбама прописује да у расподели мандата учествују само изборне листе које су добиле најмање пет процената гласова изашлих бирача.

Спуштањем цензуса са пет на три одсто, а зашта владајућа коалиција има већину у скупштини, биће олакшан улазак у парламент мањим политичким партијама и коалицијама, наводи Политика.

Изражено у бројкама то значи да ако на парламентарне изборе изађе три милиона грађана за улазак у парламент биће довољно да партија освоји 90.000 гласова, а не 150.000 како је по важећем закону.

 

Loading