Данас је Свети Трифун

Facebook

Српска православна црква 14/1. Фебруара прославља  Светог мученика Трифуна, који се у народу слави као заштитник многих заната и оних који искрено воле негујући хришћанску љубав.

Црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, посебно наглашујући  његов значај као заштитника брачне љубави и верности
Према хришћанском учењу, брачна љубав је у равни љубави према Богу, о чему својим делима најбоље сведоче Христови великомученици, међу којима је и Свети Трифун.

У „Охридском прологу“ Светог владике Николаја Велимировића говори се о скромности и исцелитељској моћи светитеља који је „у детињству чувао гуске и једини могаше помоћи лудој кћери цара Гордија“.

Свети Трифун, је страдао 250. године у Никеји, од мача христоборног римског цара Дакија Сахрањен је скромно у селу Кампсади у Фригији, гдје је и рођен.
Култ Светог Трифуна је веома развијен у српским крајевима, а славе га посебно виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари.

Виноградари на дан Светог Трифуна иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, послије дугог зимског периода, па да почне бујати у прољеће које се већ почиње примицати.

Светог Трифуна славе неке српске породице као крсну славу, а њему се моли да заштити поља од поплава, града и разних штеточина.

Loading