Новогодишњи интервју председника општине Кучево Владимира Стојановића

DSCN0705
Facebook

Господине председниче, налазимо се на измаку 2019. године. Можете ли нам рећи, по чему ће она бити упамћена, када се ради о општини Кучево?

„Општина Кучево је веома пространа, површине преко 721 квадратни километар и са 24 насељена места. Имамо преко 800 км локалних и других путева и саобраћајница, тако да је за нас улагање у све врсте инфраструктуре изузетно битно. У протеклој години трудили смо се да у свим насељима урадимо највише што можемо. Тако су, у већој или мањој мери, асфалтирани путни правци у Великој и Малој Бресници, Мустапићу, Мишљеновцу, Зеленику, Вуковићу, Турији, Кучеву, Нересници, Волуји, Дубојк и Раденки. У свим насељима локални путеви су третирани каменим агрегатима и гредерисани – то траје и даље. Из сосптвених средстава уложили смо неколико десетина милиона за ове намене. Такође, са задовољством могу истаћи да је ове године завршена и друга фаза пресвлачења новим асфалтом деонице Кучајна – Равниште, што нам је веома значајно, јер сада туристи много лакше и брже стижу до пећина Равништарка и Церемошња.Морам напоменути да је завршен и алтернативни пут у дужини од 12 км између Равништа и Кучајне, тако да камиони који превозе материјал са копа из Равништа више неће користити исти пут као и туристи.

Урадили смо нових, или комплетно реконструисали око 800 метара тротоара у самом граду Кучеву. Такође, ове године је завршена и прва фаза изградње новог потисног вода, пројекта вредног 24 милиона динара, који, када буде окончан, решава сва питања водоснабдевања у граду. Ове године успели смо да се изборимо и са проблемом кишне канализације у ул. Браће Ивковић. Као што је то председник Вучић обећао када је у априлу посетио нашу општину, завршава се реконструкција магистралног пута Кучево – Мајданпек, што уз ревитализацују пруге Пожаревац – Кучево – Мајданпек, која је , као што је познато била пред гашењем а ми смо уложили изузетне напоре да се то не деси, много значи за развој наше општине.

Ове године смо много урадили и за подизање квалитета образовања у нашој општини. Тако је завршена реконструкција зграде основне школе у Кучеву и урађена тзв „топла веза“ између саме зграде и Хале спортова, пројекат у који је уложено преко 54 милиона динара. Завршена је и прва фаза радова на згради основне школе у Раброву – пројекат укупне вредности 8 милиона. Ми имамо четири основне школе на нашој територији са укупно 11 објеката у којима се  налазе и раде предшколске групе. Заједничким пројектом са Минисатрством без портфеља обезбеђена су средства за набавку новог намештаја, лап топова и играчака за све ове објекте.

Када се ради о култури – наша општина је позната по низу манифестација од којих је свакако најзначајнија Смотра Хомољски Мотиви, која је ове године одржана  52. пут. Можемо се похвалити и изузетном организацијом 18. позоришних свечаности „Жанки у част“, 28.ФЕСТЕФОМ, 14. „Трубом Мирослава Муилета Матушића“, 4. „Изворним данима Нереснице“, 1. фестивалом „Дубочке русаљке“ , традиционалном  ликовном колонијом „Равништарка“. Ми смо једна од ретких општина која у два насеља  има четири стално отворена галеријска простора : Галерију савремене уметности и Завичајну галерију у Центру за културу у Кучеву и Галерију са сталном изложбеном поставком „Великана српског глумишта“ и Спомен собу Томислава Тоте Јовић у Раброву. Ова последњеа отворена је ове године .

Када се ради о култури морам истаћи и да се тренутно изводе радови на згради Центра за културу у Кучеву – за хидроизолацију крова и замену столарије, успели смо да од међународних организацијама добијемо донацију од 13 милиона динара.

Ми туризам видимо као једну од најбитнијих грана у наредном периоду и због тога чинимо изузетне напоре да све његове видове подигнемо на највиши ниво. Успели смо и да преко надлежног министарства обезбедимо преко пет милиона динара за надоградњу Инфо центра у оквиру Споменика природе „Равништарка“.

Значајна средства издвајамо и за развој спорта – у нашој општини имамо четири савеза  ( Спортски савез, Фудбалски савез општине, Савез за школски спорт и Савез за рекреативни спорт прим. аутора)и укупно 34 активна спортска клуба  који нам се одужују сјајним резултатима, посебно Џудо клуб „Кучево“.

Успели смо и да се  у нашем граду орвори Банка поштанска штедионица, што има изузетан значај за наше најстарије суграђане – пензинере, који ће сада све моћи да обаве у Кучеву и више неће морати да одлазе за Пожаревац.

Ове године обезбедили смо и бесплатан превоз за све наше становнике на територији читаве општине.“

Планови и приоритети за наредну годину ?

„Наредне године нас очекује  решавање водоснабдевања и проблема канализације на територији целе општине , а у складу са смерницама Владе Републике Србије, за чије намене је прво потребно да обезбедимо   средства за израду пројектно техничке документациј. Потом  наставак асфалтирања  у свим месним заједницама, као и завршетак радова на потисном воду и  Дому здравља . Буџетом за наредну годину издвојили смо  изузетно велика средства за  улагања у пољпривреду .Очекујемо покретање рада у бившој кречани (која је сада у власништву једне кинеске компаније прим.аутоира) у коју сврху се граде две нове пећи за печење креча, највеће у окружењу.  Компанија Ивиком генерали планира да у нартедној години почне са изградњом  нових путева и далековода а потом и темеља за турбине Ветрогенератора .

На крају, желео бих да свим становницима општине Кучево, Браничевског округа и свим вашим читаоцима пожелим много успеха, здравља и среће у Новој 2020. години.“

Loading