Koncert „Rok klasika“ simfonijskog orkestra „Gvardija“

gvardija
Facebook

U petak , 27.decembra 2019.godine sa početkom u 19 časova u Velikoj sali Centra za kulturu “ u Kučevu simfonijski orkestar „Gvardije“ održaće koncert pod mazivom „Rok klasika“.  Ulaz je slobodan

Orkestar „Gvardija“ sledbenik je „Knjaževsko-serbske bande“, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Đurđevdan 1830. godine.

Orkestar je bio pretežno duvački i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku koju „Gvardija“ danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata.

Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine povodom „Ljubičevskih konjičkih igara“ stao iza ideje profesorke violine Teodore Dimitrijević o reaktivaciji „Gvardije“ posle skoro dva veka od njenog osnivanja nakon čega su usledili njeni prvi koncerti u sastavu simfonijskog orkestra i manjih sastava, kao i plan daljeg funkcionisanja orkestra pri „Centru za kulturu Požarevac“ zvanično od januara 2017. godine.

Danas ova garda mladih i perspektivnih umetnika broji preko 50 članova od kojih su većina profesori škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije.

Program koji izvodi na koncertu su klasici rok i pop muzike.

Loading