Одржано предавање средњошколцима поводом светског дана борбе против сиде

20191213_101900
Facebook

У организацији Центра за едукацију и развој омладине Кучева (ЦЕРОК,) уз сарадњу   Завода за јавно здравље Пожаревац, омладином ЈАЗАС-а Пожаревац и Удружења за промоцију здравља деце и омладине, одржано је предавање средњошколцима на тему ,,Сексуално и репродуктивно здравље младих, полно преносиве инфекције и ХИВ“. Предавање је, поводом обележавања светског дана борбе против сиде, одржано у холу ЕТМ (средње) школе .

Да се ради о правом потезу ЦЕРОК -а, најбоље говори број присутних ученика на предавању, у оквиру кога нису само упознати како да се заштите од полно преносивих болести, нежељене трудноће, него и о начину употребе контрацепцивних средстава, могућностима тестирања, дијагнозе и терапије, социјалној интеракцији поновној интеграцији оболелих у друштво. Ученицима је такође подељен и едукативни материјал у виду памфлета, брошура,  флајера и презерватива везан за исту тему.

Како је омладина рањива постојањем табу теме попут секса, тако је ово предавање служило разбијању препрека у међу омладинској комуникацији на ту тему. Приметна је заинтересованост омадине за свакодневне животне теме и проблеме, које се не обрађују, директно, у школи. С обзиром да смо наишли на висок степен разумевања од стране надлежних у средњој школи , почев од  директорке Јелене Живковић, преко професора и свих запослених као  и на њихову спремност да  подрже неформално образовање, Центар за едукацију и развој омладине Кучева, ЦЕРОК, ће у наредном периоду учинити све да се  организује  још оваквих предавања на различите теме, а све у циљу  едукацији наше омладине.“ – рекао је поводом предавања, заступник Центра за едукацију и развој омладине Кучева, Никола Милић.

Loading