Прво причешће у Божићном посту

IMG_0858
Facebook

Божићни пост је почео у четвртак 15/28. новембра  и траје до Божића 25.12/07.01.  Пошто је данас недеља, у свим храмовима СПЦ служена је света Литургија. Тако је било и у цркви Светог Вазнесења Господњег у Кучеву. Много верног народа је искористило прилику да се причести.

Шта је Причешће?

Причешће спада у једну од седам Светих Тајни. Врхунац љубави и заједништва између Бога и човека јесте Света Тајна Причешћа. У тој тајни под видом хлеба и вина хришћанин прима право Тело и праву Крв Господа Исуса Христа. Као што су обичан хлеб и обично вино потребни за окрепљење човекова тела, тако је Причешће у виду хлеба и вина окрепљење душе хришћанске. Христос каже: „Заиста, заиста, кажем вам, ако не једете тела Сина Човечијега и не пијете крви Његове немате живота у себи. Ко једе моје тело и пије моју крв – има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер моје је тело право јело, и моја је крв право пиће. Ко једе моје тело и пије моју крв – остаје у мени и ја у њему… То је хлеб који је сишао с неба. Не као што су оцеви јели и мрли; ко једе овај хлеб живеће довека“ (Јн 6, 53-58).

Да би верник могао да се причести светим даровима, мора да буде за то потпуно спреман. Ако је верник здрав, онда је његова припрема строжа. Данас се обично причешћују верници у току поста (Божићњег, Васкршњег, Петровског и Госпојинског). Пре причешћа верник пости недељу дана. За лица која су болесна, припрема је блажа, што се тиче јела

Причешћу се приступа тек онда пошто се верник исповедио. Ако га је исповедник разрешио грехова и утврдио да је спреман за Св. Причешће – биће причешћен.

Loading