Otvaranje nove izložbene postavke u Zavičajnoj galeriji

Facebook

U četvrtak 21. novembra sa početkom u 19 časova u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu otvoriće se izložba slika Nade Denić i Miloša Jakšića. O stvaralaštvu ovih umetnika kritičar Sava Stepanov je napisao :

“ Pravi razlog čestih zajedničkih nastupa Nada Denić i Milan Jakšić nikako se ne može obrazlagati samo životnom bliskošću ovog umetničkog para. Njihovo stvaralaštvo i izložbene ekspozicije pokreće suštinski slično poimanje života i umetnosti. Dvoje umetnika svoje slikarske akcije zasnivaju na istinskim doživljajima prirode i stvarnosti koje nikako ne interpretiraju, već ih pretaču u zasebni svet slike iskazujući bit sveta u kome žive i stvaraju. U aktuelnim ostvarenjima Nade Denić i Milana Jakšića nema suvišnih elemenata.  Apstrahovanjem viđenog, svođenjem svakog elementa slike na neprikosnoveni likovni podatak i znak – ostvarene su pročišćeni, celoviti i autoritativni pikturalni iskazi. Pri tome, apstrakcijska slikarstva Nade Denić i Milana Jakšića nisu rezultat analitičkog poimanja slike/slikarstva. Ni jedan ni drugi umetnik ne spadaju u kategoriju zakletih i „dežurnih“ modernista koji sprovode ažurna proveravanja propozicija slike  uspostavljenih tokom istorijskih avangardi ili zasnovanih na mondrijanovskim, baushauzovskim, grinberijanskim, arganovskim ili nekim drugim teorijama. Zapravo, zasebnost apstrakcijskih slika Nade Denić i Milana Jakšića bazirano je na odsustvo bilo kakvog ananliziranja i teoretisanja. U ovim opusima sve je zasnovano na neposrednom iskustvu i slikarskom doživljaju.

U apstrakcijskim slikama Nade Denić još uvek postoje daleke asocijacije na nezaboravljene prizore prirode i pejzaža. Baveći se prirodom ova umetnica dospeva do autentične prirode slike, do pikturalne zasebnosti, do samosvojne likovne geografije sazdane od boje, gesta, linije… Tek poneki detalj, poput krhkog crteža-znaka (koji evocira izgled lista) ili tragova curenja razređene boje što se sliva niz platno,  približava nas utisku  naturalnosti. U Nadinim slikama nema evokacije, priziva i opisa izgleda prirode. Nadine slike govore o večnim prirodnim principima, o konstantnom dijalektičkom kruženju, o egzistiranju i o civilizacijskom opstanku. 

Drugačiji su slikarski porivi Milana Jakšića. Ovog umetnika iritiraju traumatični događaji iz stvarnosti, posebno iskustvo iz vremena nedavne prekretnice vekova tokom koje su bile aktuelne brojne geopolitičke promene i  razgraničavanja. Zbog toga je njegovim slikama linija pretvorena u graničnu crtu. Granica se kao tema i motiv prvo pojavila u jednoj Jakšićevoj seriji apstraktnih slika iz devedesetih a  potom su granične linije „proširile“ i transformisale u  jednostavne geometrijske slike horizontalno poslaganih bojenih traka. U aktuelnom ciklusu slika taj geometrijski raspored je „razbijen“ brzim gestualnim i ekspresivnim potezima. Umesto linearnih kompozicija, odjednom se tim horizontalnim gestualnim tragovima stvorio i otvorio prostor slike – dinamičan, dubok, uzbudljiv, likovno kvalitetan i prepun bojenih, materijalizovanih  likovnih vrednosti. Tim i takvim  prostorom pulsira intenzivni život slike, jedan vibrantni pikturalni vitalizam ispunjen brojnim plastičkim, metaforičkim i poetskim značenjima.    

Ovom izložbom, možda najubedljivije do sada, Nada Denić i Milan Jakšić svojim odista zrelim slikarstvima, neskriveno iskazuju čudesnu  radost slikanja, jedno hedonističko shvatanje sveta i umetnosti. Takvim stavom ovo dvoje umetnika kao da nastoje da se suprotstave današnjim umetničkim tendencijama koje su nenaklonjene slikarstvu i njegovoj funkcionalizaciji u svetu, kulturi i u okružju već uspostavljene nove vizuelnosti. Zbog toga se čini da ovom svojom izložbom Nada Denić i Milan Jakšić nastoje da (sa)čuvaju dignitet slike i njenog smisla, te da reafirmišu humanitatis principia artis u aktuelnim  umetničkim i društvenim tokovima.

Loading