Школа у Кучеву прославила 189. рођендан

DSC05742
Facebook

У пригодном говору приликом прославе 189. рођендана школе у Кучеву, директорка ове образовне установе, Снежана Кржановић , је између осталог рекла :

Основна школа ,,Угрин Бранковић“ у Кучеву своју образовно-васпитну мисију започела је давне 1830. године и једна је од најстаријих основних школа на овим просторима. Од самог старта, па до дана данашњег, функционише у складу са реномеом који поседује. Из њених клупа стасале су многе генерације уважених научника, доктора, инжењера, професора, марљивих и способних радника, часних и поштених људи.

Школски дани украшени су раздраганим ђацима и вредним и одговорним наставним кадром, чија међусобна сарадња даје импресивне резултате у свим предметним областима. Сваки запослени у оквиру наше школе део је слагалице која ученицима пружа богато знање и оспособљеност за даље школовање и светлију будућност. Наставни процес, као најважнији сегмент рада, остварује се кроз редовну, додатну и допунску наставу, а своју креативност, интересовања и таленте ученици исказују кроз ваннаставне активности. Редовно се током школске године организују спортска такмичења, реализују бројни пројекти из области здраве исхране, очувања животне средине, упознавања са народним обичајима и традицијом, проучавања света уметности. Успешно сарађујемо са локалном самоуправом, школама из окружења, Центром за културу, Домом здравља и Полицијском управом Кучево. Редовно учестувујемо на њиховим ликовним и литерарним  конкурсима и постижемо запажене резултате.

Ученици наше школе годинама нижу одличне успехе на такмичењима из разних области науке на општинском и окружном нивоу заузимајући прва три места у пласману. Пређашња републичка такмичења из математике, физике, српског језика и језичке културе имале су угравирано име ОШ “Угрин Бранковић“, што са поносом данас истичемо. Овогодишњи репрезенти на Републичком такмичењу из књижевности – Књижевне олимпијаде у Сремским Карловцима били су ученици осмог разреда Илија Базић из Кучева и Михајло Јовановић из Буковске, са поносним наставницима Бојаном Стефановићем и Жаклином Вукадиновић. Осим званичног дела и израде тестова у клупама Карловачке гимназије где су седели и Бранко Радичевић, Јован Стерија Поповић, Сима Милутинивић Сарајлија, ученици су имали и туристичку туру – обишли су Нови Сад, Сремске Карловце и Стражилово где су  ходали стопама наших истакнутих песника Бранка Радичевића и Ђуре Јакшића.

Своје место на Републичком  такмичењу из српског језика и језичке културе у Тршићу обезбедила је Невена Вермешановић, ученица седмог разреда из Нереснице са наставницом Мајом Пантић. Дан у Тршићу мала језичка експедиција искористила је да обиђе родну кућу Вука Караџића, научи нешто о старим занатима, као и да посети Музеј језика и писма у ком су чули интересантну причу о Вуковом ,,Буквару“, као и о букварима који су постојали пре Вуковог времена. Никола Карабашевић, ученик 7. разеда подручног одељења у Буковској, као учесник финалног такмичења ,, US Geography and Me“ имао је част да посети Амбасаду САД-а и резиденцију америчког амбасадора Кајла Скота. Честитамо ученицима и њиховим наставницима на изванредним резултатима.

             Марљив рад ђака је одраз мерила њиховог знања што доказује само учешће на тако еминентним скуповима, али акценат стављамо и на заједничку сарадњу цењених родитеља и наставнoг особља школе, који су уложили напор за овакав подухват и деци дали додатни ветар у леђа ка успесима. Све организоване и остварене активности у школи испраћене су чланцима и фото-галеријама на школском сајту, који редовно ажурирају администратори – чланови Тима за уређење сајта.

Сигурно је да ћемо наставити да преданим радом и максималним ангажовањем подигнемо своје  резултате на највиши ниво школског образовања и васпитања, јер су наши ученици увек на првом месту. Све изазове и препреке трудићемо се да превазиђемо сопственим квалитетима и заједничким снагама.

 У протеклом периоду, захваљујући разумевању локалне самоуправе, учињено је много на изради пројеката чијом реализацијом је учињено много на побољшању материјалних услова рада:

  1. Изградња планиране „топле везе“ уз велику финансијску помоћ и подршку Јединице за управљање пројектима- Програм модернизације школа при Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, чиме су створени бољи услови за квалитетније извођење наставе физичког и здравственог васпитања, као и свих осталих облика спортских активности, јер је повећана здравствена безбедност ученика, с обзиром на то да ученици неће напуштати школску зграду приликом одласка у халу. Повећана је ефикасност наших хигијернских капацитета, а ученици добијају сигурније и безбедније услове за припрему спортских наставних активности.
  2. Реализован је пројекат повећање енергетске ефикасности „Грађевински радови на инвестиционом одржавању објекта, реконструкцији котларнице и постављању соларног постројења у оквиру зграде основног образовања у Кучеву “.
  3. Школа је опремљена са 22 лапроп компјутера и 12 пројектора, дар Министарства просвете, науке и технолошког развоја како би се успешно реализовали дигитални садржаји.

По традицији за Дан школе уручујемо награде и поклоне.

Јубиларне награде:

За 20 година:

  1. Миладиновић Гордана
  2. Милић Љиљана
  3. Николић Добрила
  4. Закшек Горан

За 10 година:

  1. Ћамиловић Немања
  2. Вукадиновић Жаклина
  3. Пићурић Милош
  4. Стефановић Сузана

            Ове године смо у пензију испратили Живојина Стојиловића, наставника технике и технологије и информатике и Зорана Илића, учитеља. Наиме, као и свим нашим пензионерима желим дуг живот, добро здравље и лепе пензионерске дане!

Драга школо, срећан ти 189. рођендан! Са поносом и чашћу можемо рећи да си ти део нас, подједнако колико смо ми део тебе. Многе генерације ће те памтити, а још бројније ће улагати у твоју будућност.

Loading