Александра Јанковић добитница плакете „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење на 18. позоришним свечаностима „Жанки у част“

POZORISNA PREDSTAVA SUDNJI DAN 4
Facebook

На конференцији за новинаре, одржаној у понедељак, 04.новембра 2019. у 11 часова у Дому културе у Раброву, председница Удружења грађана „Жанка Стокић“ из Раброва и председница Организационог одбора манифестације  18.позоришне свечаности „Жанку у част“, образложила је Одлуку Уметничког савета Фестивала о додели награде Плакета „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење 18.позоришних свечаности „Жанку у част“ следећим речима:

„ Већ 18 година Удружење грађана „Жанка Стокић“ организује позоришне свечаности „Жанки у част“, фестивал je малих позоришних форми који негује традиционалан приступ позоришту а на коме се додељује награда за најбоље глумачко остварење. Ове свечаности доприносе и да се чува од заборава лик и дело највеће српске глумице 20.века Живане Жанке Стокић. Према оцени чланова Уметничког савета у саставу: Љиљана Јовић, историчарка уметности, Бојан Вељковић, мастер примењени уметник и Александар Станковић, професор српског језика и књижевности Плакета „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење 18.позоришних свечаности „Жанку у част“

Припала је глумици Александри Јанковић за улогу Абби у представи „Судњи дан“ у продукцији Југословенског драмског позоришта из Београда .

 

Александра Јанковић улогом Абби у дуо драми „Судњи дан“, узбудљивом психолошком комаду о родном  дуелу између људи који постепено откривају све рањиве и мрачне стране својих бића и њихов однос, њихове дилеме и чежње, страхове и тајне, скривене у најдубљим слојевима њихове душе, на сцени је дочарала својим глумачким бравурама комплексност свих избора које нам живот доноси као и њихове последице.

Улогом  јаке, либералне и еманциповане жене, елокветне и изразито доминантне  али у исто време усамљене , која између љубави и каријере бира каријеру , објединила је и на изглед са лакоћом на сцену донела дуализам коју свако од нас у себи има и са којим се већина тешко носи.

Александра Јанковић уверљиво је дочарала широк дијапазон карактерних црта и емоција овог упечатљивог лика. Са лакоћом, кроз читав комад својом снагом и глумачком убедљивошћу пленила је позорницом.

Раскошним талентом и сувереном игром Александра Јанковић улогом Абби наводи на преиспитивање изграђене ставове и најзначајније животне изборе које у животу доносимо.

 

Награда Плакета „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење 18.позоришних свечаности „Жанки у част“ биће уручена глумици Александри Јанковић у Југословенском драмском позоришту у Београду. О тачном датуму јавност ће бити благовремено обавештена.“

Loading