Задовољство успешно спроведеном акцијом добровољног давања крви

IMG_0565
Facebook

У Кучеву је јуче спроведена четврта овогодишња акција добровољног давања крви : „Прикупили смо укупно 30 јединица,“ рекао је за наш портал секретар Црвеног крста Кучево Мирко Тасић. „Крв је понудило 38 потенцијалних давалаца , али је осморо, из здравствених разлога, одбијено. Са задовољством истичем да смо имали четири давалаца који су то први пут учинили, као и да је најдрагоценију течност донирало и седам дама.

Такође, напоменуо бих и да је у протеклих 10 дана за наше пацијенте у Општој болници Пожаревац, Црвени крст Кучева у сарадњи са Институтом за трансфузију,  обезбедио да 14 давалаца донира крв“.

Закон о давању крви који се примењује од почетка ове године прилично је централизовао ову делатност и практично дефинише два нивоа трансфузије :  први су овлашћени заводи за трансфузију у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду као и Институт за трансфузију у Београду, а други Опште болнице. У  заводима и Институту се крв може наменски дати сваки дан, а у Општим болницама једном недељно ( у пожаревачкој понедељком). Крв се наменски можи дати и у акцијама које спроводи Институ за трансфузију са Црвеним крстом ( као јуче код нас).

Loading